Φον ντερ Λάιεν: Το συμβόλαιο της AstraZeneca περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους

Φον ντερ Λάιεν

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεντ, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“Υπάρχουν δεσμευτικοί οροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Ολα αυτά μόνο ως κακόγουστη φάρσα ακούγεται στους λαούς οι οποίοι έχουν μπει στη μέγγενη των ανταγωνισμών μονοπωλίων-κρατών για το κέρδος στο εμβόλιο-εμπόρευμα που εκφράζονται και μέσω της ΕΕ, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η πανδημία θερίζει ζωές και ελπίδες.

Η υποκρισία περισσεύει. Οσο η υγεία, τα φάρμακα είναι εμπορεύματα, οι λαϊκές ανάγκες θα κοστολογούνται και θα τσακίζονται απο το κυνηγητό του κέρδους, θα απομακρύνει τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα απο τους ίδιους τους δημιουργούς τους- τους εργαζόμενους, το λαό.

Η υγεία, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών πρέπει να αποδοθούν στην κοινωνία ως κοινωνικό αγαθό και οχι ως εμπόρευμα, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εργατική εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...