«Φτερά» εμπλοκής σε επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια

Τελετή υποδοχής των πολεμικών αεροσκαφών RAFALE στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022. Τα έξι μαχητικά, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, για να ενταχθούν στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Φιέστα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας διοργάνωσε χτες η κυβέρνηση με αφορμή την υποδοχή των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 «Rafale» που παρήγγειλε από τη Γαλλία (με συνολικό κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ για αεροσκάφη, όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά), ενισχύοντας το οπλοστάσιο της ντόπιας αστικής τάξης ώστε να παίξει «στα γεμάτα» στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο για τα μερίδια της καπιταλιστικής «λείας». Όλα αυτά σε στενή διασύνδεση και με τον γαλλικό και ευρύτερα ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, την ώρα που ο λαός τσακίζεται μέσα σε συνθήκες πανδημίας και γενικευμένης ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, ερχόμενα από τη Γαλλία τα μαχητικά προσγειώθηκαν χτες το μεσημέρι στην Τανάγρα, εντασσόμενα στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού προηγουμένως στάλθηκαν να πετάξουν πάνω από την Αθήνα και την Ακρόπολη.

Στην αεροπορική βάση παρευρέθηκαν πέραν του πρωθυπουργού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ Γ. Μπλιούμης, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Π. Μεζονάβ και ο πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της κατασκευάστριας «Dassault», Ε. Τραπιέ.«Πολλαπλασιαστής» κινδύνων για τον λαό…

Κατά την ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα «Rafale» «πολλαπλασιαστή ισχύος, που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό», αναδεικνύοντας τη βούληση της ντόπιας αστικής τάξης να εμπλακεί βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και κόντρες.

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε την αγορά τους «μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας, δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».

Διόλου τυχαία, λίγο αργότερα, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την αγορά των μαχητικών «μια έκφανση της πολύ σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη Γαλλία» που υπεγράφη πέρυσι και την οποία με τη σειρά της παρουσίασε ως «ένα σημαντικό βήμα ώστε να τεθούν τα θεμέλια αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας, η οποία μπορεί πάντα να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέψει στην Ευρώπη να οικοδομήσει τη δική της στρατηγική αυτονομία», για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

…ενταγμένος στην επιθετική Συμφωνία με τη Γαλλία

Θυμίζουμε ότι πέρα από τους πανάκριβους εξοπλισμούς που θα πληρώσει ξανά ο λαός για να κατατεθούν στα ταμεία της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, η επιθετική Συμφωνία με τη Γαλλία που υπεγράφη το φθινόπωρο προβλέπει μεταξύ άλλων τη διάθεση υποδομών ως βάσεων για τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα (με τη «χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων για εκπαίδευση και επίγνωση του περιβάλλοντος της περιοχής»), ενώ ρητά προβλέπει και τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας σε αποστολές και επεμβάσεις εκτός συνόρων στο πλευρό της Γαλλίας, με πρώτο βήμα το Σαχέλ, αφού όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 περιλαμβάνει «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα οι υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ», «αμοιβαία υποστήριξη αναφορικά με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης», αλλά και «οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες οι οποίες συμφωνούνται από κοινού από τα μέρη στη βάση του κοινού τους συμφέροντος».

Ενδεικτικός άλλωστε ήταν και ο χαιρετισμός στη φιέστα από τον Γάλλο πρέσβη, ο οποίος τόνισε ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας «αποτελεί μία δέσμευση, που παγιώνει ότι η Γαλλία και η Ελλάδα θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στο μέλλον».

Αλλά και ο Τραπιέρ της «Dassault» τόνισε ότι με τα «Rafale» η Ελλάδα θα μπορεί «να ασκήσει πλήρως τη στρατηγική αυτονομία της και την εθνική κυριαρχία της».

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε, μιας που οι δηλώσεις αυτές παρουσιάστηκαν ξανά χτες από τα κυβερνητικά επιτελεία ως δήθεν «ασπίδα» της Γαλλίας απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, ότι για τις αντίστοιχες «φανφάρες» των αστικών επιτελείων για την – έτσι κι αλλιώς αίολη – ρήτρα «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» που υπάρχει στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε σπεύσει να «διευκρινίσει» ότι αυτή δεν αφορά τις ΑΟΖ…

Αλλωστε, και καθώς «τρέχουν» παζάρια και παρασκηνιακές διεργασίες για ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπου τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη προκειμένου να διασφαλιστεί η «ευρωατλαντική συνοχή» και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Τουρκία είπε ξανά χτες ότι …δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει πως «με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου», πάντα εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε στον χαιρετισμό του και ένα χρονοδιάγραμμα ότι μετά τις χτεσινές αφίξεις, μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η 2η εξάδα και μέχρι τα μέσα του 2023 η 3η, «για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου», η σύμβαση για την αγορά των οποίων αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες βδομάδες.

Θύμισε επίσης ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, άλλο πανάκριβο συμβόλαιο, συν εκείνο των κορβετών που έπεται, όπως και τους υπόλοιπους εξοπλισμούς που ετοιμάζει η κυβέρνηση και που έχουν φέρει στην Ελλάδα το «χρυσό μετάλλιο» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, πάνω και από τις ΗΠΑ, την ώρα που κατά την κυβέρνηση «δεν υπάρχει μία» για την Υγεία, τις υπόλοιπες ανάγκες του λαού, και για μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος.

Για το δε προσωπικό έσπευσε να παρουσιάσει ως «σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας» το αυτονόητο, δηλαδή ότι θα απαλλάξει από την απαράδεκτη φορολόγηση τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων, τις υποβρύχιες καταστροφές και τη ναρκαλιεία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...