Γ. Δελής: «Άρωμα αποικιοκρατίας» έχει η σύμβαση για τα «Ωνάσεια σχολεία»

Την αντίθεση του ΚΚΕ, ψηφίζοντας «κατά» στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για το δίκτυο 22 Ωνάσειων Σχολείων εξέφρασε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. 

Από το πρώτο άρθρο της σύμβασης γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτά τα σχολεία αποσπώνται από τον βασικό κορμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτονομούνται σε όλα τα επίπεδα και στο πιο σημαντικό από όλα, στο περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος, το οποίο μπορεί ν’ αλλάζει και να διαφοροποιείται σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία, αφού όπως προβλέπεται τα ωνάσεια σχολεία ακολουθούν το πρόγραμμα των προτύπων, το οποίο «δύναται να προσαρμοστεί από τη διοικούσα επιτροπή των ωνάσειων σχολείων». 

Κατήγγειλε ότι η σύμβαση αποπνέει ένα “άρωμα αποικιοκρατίας”, αφού στο άρθρο 11 αναφέρεται ρητά ότι «οι όροι της παρούσας σύμβασης δωρεάς, υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας» θέτοντας πάνω από όλα την ισχύ της συγκεκριμένης σύμβασης, με έναν ιδιωτικό φορέα που «έρχεται να επιβάλλει τους δικούς του όρους και κανόνες, καθορίζοντας μέχρι και τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, ένα είδος δηλαδή παιδαγωγικής των επιχειρήσεων».

Κατήγγειλε ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ενισχύεται η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων σε βάρος του δικαιώματος της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι άλλο να διαφοροποιείς το δικαίωμα της πρόσβασης στο μορφωτικό αγαθό, όπως θα γίνει με τα Ωνάσεια Σχολεία και άλλο να κάνεις τα πάντα, ώστε αυτό το μορφωτικό αγαθό να παρέχεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά. Αυτή η αντίληψη είναι που απουσιάζει εντελώς από τη σύμβαση αλλά και συνολικά από την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε ότι αυτό το παιδαγωγικό μοντέλο, που εισάγεται με τη συγκεκριμένη σύμβαση και με το οποίο οι χορηγοί έχουν ισχυρό λόγο στη συνολική λειτουργία των σχολείων, αντικειμενικά λειτουργεί και ως πρόσκληση υποδείγματος για νέους επίδοξους χορηγούς της εκπαίδευσης ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση των μαθητών.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στη διεθνή πείρα από τη λεγόμενη πολυτυπία των διαφοροποιημένων σχολείων, σημειώνοντας πως στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες σύμφωνα με δικές τους στατιστικές τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. «Στη Βρετανία, όπου η διαφοροποίηση ισχύει εδώ και χρόνια, στα σχολεία της πρώτης κατηγορίας, φοιτούν αποκλειστικά τα παιδιά των πλουσίων ενώ στα σχολεία της χαμηλότερης κατηγορίας φοιτούν τα παιδιά των εργατικών και φτωχών οικογενειών». Τελικά, σημείωσε «με τα Ωνάσεια σχολεία, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανισότητας, αλλά αντίθετα θα οξυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες στο δικαίωμα για τη μόρφωση».

Στηλίτευσε τον ρόλο της Διοικούσας 9μελούς Επιτροπής που θα ορίζεται από το Ιδρυμα Ωνάση, και θ’ αποφασίζει γαι όλα τα σημαντικά ζητήματα των σχολείων. Οι αρμοδιότητες της  ανέρχονται σε 25, μεταξύ αυτών, εγκρίνει ετησίως τον προυπολογισμό, αξιολογεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, επιλέγει τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς, εισηγείται το είδος των εξετάσεων, και όλα αυτά,  «με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων δημοκρατικών πολιτών!», όπως αναφέρεται στη σύμβαση.  

Κατήγγειλε ακόμα ότι στο άρθρο 10 γίνεται λόγος για σύνδεση των Ωνάσειων σχολείων με ερευνητικούς φορείς, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα, αν θα είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί. Αναφέρθηκε ακόμα στα σχολεία της Κυψέλης και του Κολωνού, και σε άλλες περιοχές, όπου θα μετατραπούν δημόσια σχολεία σε Ωνάσεια, θέτοντας το εύλογο ερώτημα «πού θα πάνε οι μαθητές που σήμερα φοιτούν σε αυτά τα σχολεία;». 

Το σχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Επιφύλαξη, για την τελική της στάση στην ολομέλεια, δήλωσε η «αντιπολίτευση», ενώ «κατά» ψήφισε η Νέα Αριστερά. 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...