Γ. Δελής: Ασπίδα προστασίας η δημιουργία κρατικού δικτύου δομών και στήριξης των κακοποιημένων ανηλίκων

Δελής
Πηγή : Eurokinissi

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε κάθε παιδί που έχει υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, μιλώντας στην επετειακή αναφορά της Ολομέλειας της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Μέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Επεσήμανε τη μεγάλη ανάγκη για γενναία κρατική χρηματοδότηση σε δομές και δίκτυο για πρόληψη και καταπολέμηση για την ουσιαστική στήριξη των παιδιών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα που από τη συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών και παιδιών, μόνο το 0,4% κατευθύνεται σε ξενώνες και καταφύγια για θύματα σεξουαλικής βίας.

Όπως τόνισε ο Γ. Δελής, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης πάει σε ένα δίκτυο ΜΚΟ που αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι και στην εκπαίδευση επαγγελματιών της Υγείας, των δικαστών και των Σωμάτων Ασφαλείας, υποκαθιστώντας δηλαδή την κρατική ευθύνη, αφήνοντας υποστελεχωμένες τις λιγοστές κρατικές δομές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη για ολόπλευρη προστασία των παιδιών για μελέτες που να βοηθούν στον εντοπισμό κακοποιημένων παιδιών, που όμως «κολλάνε» στην υποστελέχωση που οδηγεί σε ανύπαρκτη εκπαίδευση εκπαιδευτικών, σε αδυναμία ανάπτυξης σχέσης εμπιστοσύνης ενός θύματος με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες που ζουν στα κολαστήρια των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που είναι οι πιο ευάλωτοι σε τέτοια αποκρουστικά φαινόμενα. Σημείωσε την ανάγκη για επίσπευση απονομής δικαιοσύνης για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις, κάτι όμως που προϋποθέτει στελέχωση δικαστικών αρχών και της εισαγγελίας ανηλίκων, η οποία αυτήν τη στιγμή αριθμεί στην Αττική μόνο δύο εισαγγελείς.

Κλείνοντας, τόνισε η κύρια ασπίδα προστασίας των παιδιών βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου δωρεάν κρατικών υποδομών στήριξης του θύματος σε όλη την Ελλάδα, με μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί κάθε παιδί να καταγγείλει, να αποκρούσει τη βία και να έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του στην ενήλικη ζωή. Για αυτή την αντιμετώπιση όμως είναι αναγκαίο να ξεριζωθεί το μεγάλο αγκάθι του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...