Γ. Δελής: Επιζήμια για τους λαούς η συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής
Φώτο Αρχείου / Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής

Τα συμφέροντα ευρωπαϊκών, αλλά και ελληνικών μονοπωλίων εξυπηρετεί η συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, που έφερε προς κύρωση η κυβέρνηση στη Βουλή, όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν ανήκει στην κατηγορία των απλών διακρατικών, αλλά έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην ίδια την ΕΕ και το Κατάρ και ως συμφωνία της ΕΕ γίνεται δεκτή χωρίς αντίρρηση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι γίνεται λόγος για αναβάθμιση της αεροπορικής συνεργασίας εν μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, δηλαδή των άγριων ανταγωνισμών των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών για την αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο των ανταγωνισμών μάλιστα αυξάνονται τόσο οι τιμές των εισιτηρίων, όσο και η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε όμως ελπιδοφόρα την αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα αεροδρόμια της Ευρώπης και χαιρέτισε τον αγώνα για αυξήσεις και βελτίωση συνθηκών.

Ακόμα, επισήμανε το σημείο της συμφωνίας σχετικά με την ώθηση που δίνεται -όπως αναφέρεται- στις σχέσεις της ΕΕ και της Ελλάδας με το Κατάρ, ώστε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή του Κόλπου, αποδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάστασή της. Πρόκειται, είπε, για μια ακόμα κίνηση στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα την αποστολή στη Σαουδική Αραβία συστοιχίας πυραύλων «Patriot».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι οφέλη και κέρδη προσδοκά και η ελληνική αστική τάξη, το μεταφορικό και εμπορικό κεφάλαιο και πως οι δύο λαοί δεν επωφελούνται ουδόλως.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ δεν ενοχλεί καθόλου την ΕΕ, ούτε είναι εμπόδιο για να αναπτυχθούν σχέσεις, γιατί υπάρχει κέρδος. Υπενθύμισε ακόμα τις εκατόμβες των θυμάτων των μεταναστών – εργαζομένων στα έργα του Μουντιάλ στο Κατάρ, που θυσιάζονται κατά δεκάδες κάθε μέρα στα φαραωνικά έργα.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ καταψηφίζει τη συμφωνία ως επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...