Γ. Δελής: Η πολιτική που κλείνει τον δρόμο στους νέους καλλιεργεί τη βία και τον εκφοβισμό

Το ΚΚΕ προτείνει ένα σχολείο που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα όνειρα των μαθητών, τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, απαντώντας στην υπουργό Παιδείας που διερωτήθηκε τι προτείνει το ΚΚΕ για τη σχολική βία, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχετικό νομοσχέδιο.

Σε αντίθεση με το σημερινό σχολείο, που αναγκάζει τους μαθητές να προσαρμόζονται στην καταθλιπτική του πραγματικότητα, το σχολείο που προτείνει το ΚΚΕ -συνέχισε ο Γ. Δελής- θα έχει όλους τους εκπαιδευτικούς, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους τραπεζοκόμους που χρειάζονται, όλες τις καλλιτεχνικές και αθλητικές υποδομές για να εκπληρώνεται η ανάγκη των μαθητών να παίξουν, να μάθουν, να κοινωνικοποιηθούν. Τέτοια σχολεία υπάρχουν σήμερα, παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αλλά είναι πανάκριβα και ιδιωτικά και απευθύνονται στους γόνους της πλουτοκρατίας.

Την ίδια ώρα το σχολείο που προτείνει το ΚΚΕ θα έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε όλες τις εξαρτήσεις και δεν θα περιθάλπει τις εξαρτησιογόνες ουσίες στο πλαίσιο της λεγόμενης ελευθερίας του σώματος. Θα έχει επίσης ερμητικά κλειστές τις πόρτες σε επιχειρηματίες και χορηγούς σε αντίθεση με το υπάρχον σχολείο όπου κάθε λογής εταιρείες «μολύνουν» τα παιδιά με τον ανταγωνισμό που δεν γνωρίζει όρια.

«Και μετά μιλάτε για τη βία», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, η οποία είναι εγγενές στοιχείο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και αναβλύζει από τη φτώχεια, την ανέχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το σύστημα, υπογράμμισε, μαθαίνει στα παιδιά ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, που αξίες όπως οι καλοί βαθμοί, τα πτυχία, οι αθλητικές επιδόσεις τις αποξενώνει από το περιεχόμενο και τις μετατρέπει σε σκοπούς, ενώ «νικητής» είναι όποιος πατάει επί πτωμάτων.

Ταυτόχρονα στηλίτευσε την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο που αρκείται σε έναν ορισμό του μπούλινγκ καθόλου αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, διανθισμένο με την πάγια θέση της ΕΕ κατά του ριζοσπαστισμού γι’ αυτό τσουβαλιάζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις ως μπούλινγκ.

Το νομοσχέδιο, είπε, προσπερνά τα κοινωνικά αίτια της σχολικής βίας και αδυνατεί να διακρίνει τη βία που θα πρέπει κανείς να ανησυχεί, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, γιατί δεν θίγονται οι αιτίες.

Η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που κλείνει τον δρόμο στους νέους, η ταξική βία καλλιεργούν την αντισχολική κουλτούρα, τη βία, τον εκφοβισμό. Είναι μια διαδικασία αναπαραγωγής του κυρίαρχου συστήματος μέσω του σχολείου, σημείωσε ο Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι «όσο αποφεύγετε να μιλήσετε για τα κοινωνικά αίτια, τόσο θα είναι συνεχώς εδώ και θα αυξάνεται».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...