Γ. Δελής: Η πολιτιστική κληρονομιά υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς και του τουριστικού κεφαλαίου

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού για τη μετατροπή πέντε Μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εντείνοντας την πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και υποταγή του στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, εξέφρασε ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Οπως τόνισε, με το νομοσχέδιο, τα Μουσεία θα λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αφού θα πρέπει να αναζητούν ιδίους πόρους για να αυξήσουν τα έσοδά τους, μέσω της «ευέλικτης» όπως αναφέρεται και στο νομοσχέδιο, αναζήτησης χορηγιών, και τελικά θα λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης, που το έχει ως πρότυπο η κυβέρνηση, το οποίο έφθασε να εκποιήσει συλλογές του για να συνεχίσει τη λειτουργία του ενώ το Μουσείο Ακρόπολης που λειτουργεί από την ίδρυσή του ως ΝΠΔΔ, για να μη χάσει τα έσοδα μιας ημέρας, εξαιρεί τον εαυτό του από τη ρύθμιση για τα κρατικά Μουσεία που προβλέπει να έχουν ελεύθερη είσοδο 10 Κυριακές τον χρόνο, περιορίζοντας αυτές σε μόλις 4. Μάλιστα, κατά διαστήματα, επιδίδεται σε διαφημίσεις στην ιστοσελίδα του για τα μενού που προσφέρει το εστιατόριο διάφορες γιορτές (Αγ. Βαλεντίνου – Τσικνοπέμπτης κ.α.). 

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τον διορισμό των ΔΣ των πέντε Μουσείων, με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την αρχαιολογική επιστήμη αλλά έχουν σχέση με τους νόμους της αγοράς, προσθέτοντας ότι αυτή η αγοραία αντίληψη διέπει ολόκληρο το νομοσχέδιο, που μετατρέπει την πολιτιστική κληρονομιά σε ένα εμπόρευμα, το οποίο τα Μουσεία πρέπει να το κάνουν πιο ελκυστικό και εμπορικό. 

Ουσιαστικά ο πλούτος των Μουσείων δένονται πιο στενά στο άρμα του τουριστικού κεφαλαίου σε βάρος του μορφωτικού και κοινωνικού ρόλου που έχουν ενώ θα γίνουν δυσπρόσιτα για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους που θα αδυνατούν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα εισιτήρια.  

Σημείωσε ακόμα τις αρνητικές συνέπειες στο ερευνητικό έργο των Μουσείων καθώς αποκόπτονται από την αρχαιολογική υπηρεσία,  με αποτέλεσμα η απόσχιση των κινητών από τα ακίνητα στοιχεία να σπάει το ενιαίο αρχαιολογικό σύνολο ενός τόπου ενώ σημείωσε πως δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για την επιστημονικότητα των δράσεων που θα αποφασίζουν τα ΔΣ των Μουσείων.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια μιας σειράς νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως για το πρώην ΤΑΠΑ, τους όρους ανταλλαγής αρχαίων αντικειμένων με ξένες χώρες, η συμφωνία για τη συλλογή ΣΤΕΡΝ των κυκαλδικών ειδωλίων, η απόφαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης, οι αποφάσεις για παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων σε οίκους μόδας για να διεξάγουν επιδείξεις μόδας (πχ Σούνιο).  

Υπενθύμισε και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος υπουργός της οποίας (κ. Ξυδάκης) εξήρε το 2015 τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης ως ΝΠΔΔ, την απόφαση για το Ελληνικό, τη μεταβίβαση των αρχαιολογικών χώρων στο ΤΑΙΠΕΔ, την απαξίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.  

Πρόκειται για μία πολιτική που αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομία ως έδαφος οικονομικών και ιδεολογικών κερδών για την άρχουσα τάξη, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, τονίζοντας πως πρόκειται επίσης κατευθυντήρια πολιτική γραμμή της ΕΕ και των λόμπι της, που μειώνει τους δημόσιους προϋπολογισμούς για τον πολιτισμό ενισχύοντας τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα της ακύρωσης του διορισμού των εκπαιδευτικών που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καθώς η κυβέρνηση τώρα θέλει να εφαρμόσει την αντιδραστική αξιολόγηση.  


Ευθύνες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών

Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και των περιουσιακών στοιχείων των αυτοπασχολουμένων, απαίτησε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπ. Πολιτισμού για τα Μουσεία, στο οποίο το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική τροπολογία.

Ο κομμουνιστής βουλευτής, σημείωσε πως η απόφαση του ΣτΕ για τους πλειστηριασμούς, καθιστά τα funds έτοιμα να αρπάξουν τα σπίτια των λαϊκών οικογενειών ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια, δηλαδή τις δόσεις των δανείων, οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. 

Κατήγγειλε τις ευθύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους πλειστηριασμούς, προς όφελος των κορακιών – funds και πάνω σε αυτό έρχεται να πατήσει η απόφαση του ΣτΕ. 

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που με νόμους, παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο την αντίσταση και τον αγώνα των εργαζομένων κατά των πλειστηριασμών. 

Κατήγγειλε πως στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που έφερε νέο αντιδραστικό Πτωχευτικό Κώδικα, κι έσφιξε ακόμα περισσότερο το λουρί γύρω από τον λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών.  

Ο Γ. Δελής, στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ για τον θάνατο του Ν. Σαντορινιού. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...