Γ. Δελής: Να αποσυρθούν το Προεδρικό Διάταγμα και η τροπολογία για τους καλλιτέχνες

Την άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85 και της τροπολογίας της κυβέρνησης που έχουν ξεσηκώσει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, στη Βουλή.

Ο Γ. Δελής θύμισε ότι στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση της ΝΔ, αιφνιδιαστικά με το Προεδρικό Διάταγμα (85/22) που αφορούσε το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα, επιχείρησε να εξισώσει τα -αναγνωρισμένα από το υπουργείο Πολιτισμού- πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται για μια ακόμα πράξη υποβάθμισης και απαξίωσης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του και έτσι αντιμετωπίστηκε από αυτούς, τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές και πυροδότησε δίκαια αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση στέκεται απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις που ζητούν να αρθεί η κατάφωρη αδικία, επιχειρώντας έναν ελιγμό που χειροτέρεψε τα πράγματα, με την τροπολογία που προβλέπει ότι οι αμοιβές τους θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση

Βέβαια, όπως ανέφερε, ηεξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, ενεργοποιεί μνημονιακό νόμο του 2015, τον οποίο είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καταφέρνοντας ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα των καλλιτεχνών σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εν γένει εργασιακά δικαιώματά των καλλιτεχνών.

Μεταφέροντας τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων του Πολιτισμού, που έχουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία του λαού, ο Γιάννης Δελής ζήτησε από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22 και της τροπολογίας 1565/23. Επίσης ζήτησε να μην υπάρχει καμιά υποβάθμιση των σπουδών και πτυχίων των καλλιτεχνών, των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και καμιά διάκριση σε απόφοιτους προ και μετά το 2003.

Ταυτόχρονα, μετέφερε το αίτημα για συγκρότηση συστήματος δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, χωρίς πιστοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων, πτυχίων και δικαιωμάτων με αντιστοίχιση των μέχρι τώρα πτυχίων των σχολών βάσει διαδικασιών εξομοίωσης που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστήμια.

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον χώρο του Πολιτισμού, λέγοντας ότι δεν ήταν ιδανικές οι συνθήκες πριν το ΠΔ και πώς η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα των παραστατικών τεχνών και σπουδών είναι εκκρεμή εδώ και τουλάχιστον 20 και 40 χρόνια.

Προσπάθησε να πείσει ότι το απαράδεκτο ΠΔ δεν επιδείνωσε την ήδη κακή κατάσταση, αλλά απλά έφερε στην επιφάνεια ζητήματα, ενώ διαφήμισε την… πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διορθωθούν ζητήματα, αποποιούμενος τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του, ξεκαθάρισε ότι το ΠΔ έκανε χειρότερη την ήδη κακή κατάσταση και γι’ αυτό αντιδρά ο ο καλλιτεχνικός κόσμος που πέρασε δύσκολα μέσα στην πανδημία, που προσπαθεί να επιβιώσει με υποβαθμισμένες, πανάκριβες σπουδές, με διαρκή αναζήτηση προσόντων και εργασιακή περιπλάνηση. Ακόμα ξεκαθάρισε ότι συνειδητά σέρνονται επί δεκαετίες τα ζητήματα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των καλλιτεχνών με όλες του τις δυνάμεις και επανέλαβε το αίτημα σχολή ανώτατων σπουδών οργανικά ενταγμένη στα πανεπιστήμια, δημόσια και δωρεάν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...