Γ. Δελής: Οι αγώνες της νεολαίας έχουν εμποδίσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Αυτά που εμποδίζουν όλες τις κυβερνήσεις που επιχείρησαν να το παρακάμψουν το άρθρο 16 και να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κυρίως η αντίθεση της λαϊκής πλειοψηφίας και οι αγώνες της νεολαίας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Την ίδια ώρα σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση η επιμονή του ΠΑΣΟΚ στα σκανδιναβικά μοντέλα, τα οποία μάλλον έχουν αποσυρθεί από τις «ιδεολογικές πασαρέλες» του καπιταλισμού και αυτό γιατί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η ανεργία αυξήθηκε πάρα πολύ στις σκανδιναβικές χώρες.

Ακόμα πρόσθεσε ότι η υποτιθέμενη κοσμογονία που εισάγει η κυβέρνηση γίνεται τη στιγμή που υπάρχουν πτυχία στον αέρα, όπως στο ΠΑΔΑ, που φοιτητές δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου δεν υπάρχει ίχνος φοιτητικής μέριμνας, ενώ δίνονται χρήματα για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν κόπτεται για περισσότερες «επιλογές» στους υποψηφίους, κάτι που εξαρτάται φυσικά από το πορτοφόλι, αλλά στοχεύει στο να βαθύνει την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, και να την νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις των φοιτητών ως κάτι δήθεν σύγχρονο, παράλληλα με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας σε επενδυτές.

Έτσι, τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από την ανάγκη που έχουν οι φοιτητές για σύγχρονες δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία και ανοίγει μια αγορά που θα εμπορεύεται πτυχία αμφιβόλου αξίας, θα εμπορεύεται δηλαδή τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το κράτος από τις ευθύνες του στην όποια δωρεάν παιδεία έχει απομείνει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...