Γ. Δελής: Προωθείται το τουριστικό προϊόν και όχι η προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού

Τις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις και τους χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα που σήμερα 17 Απρίλη απεργούν με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!», χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Δελής, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για το ελληνόφωνο τραγούδι.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε ότι σκοπός του είναι «να αποκτήσει η Ελλάδα ένα ισχυρό brand name», προωθώντας το τουριστικό προϊόν και όχι την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού και των δημιουργών του από την επέλαση του ξενόγλωσσου τραγουδιού, ούτε βέβαια η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και των δημιουργών της.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι απουσιάζουν, όχι μόνο από το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά σταθερά και διαχρονικά από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα ουσιαστικά μορφωτικά, παιδαγωγικά, αισθητικά και οικονομικά μέτρα τα οποία θα καθιστούσαν τον ελληνικό λαό τον φυσικό ιδιοκτήτη του τεράστιου πλούτου της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Δελής, η κυβέρνηση με την πολιτική της υπονομεύει στην ουσία την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής δημιουργίας, βάζει στο περιθώριο τον βαθιά διαπαιδαγωγητικό ρόλο του Πολιτισμού και της Τέχνης, δεν ικανοποιεί την ανάγκη και το δικαίωμα του λαού να γνωρίσει την ιστορία του και να έρθει σε επαφή με το ποιοτικό καλλιτεχνικό έργο, ενώ, ταυτόχρονα, απαξιώνει και τους δημιουργούς του.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται στον Πολιτισμό δεν είναι άλλη από την πλήρη εμπορική εκμετάλλευση του λεγόμενου πολιτιστικού προϊόντος, έτσι ώστε ο Πολιτισμός να συνδέεται άρρηκτα και με τον τουρισμό και με ένα σωρό άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές και προπαντός η «πράσινη» οικονομία και η ψηφιακή μετάβαση.

Στην ίδια κατεύθυνση της πλήρους εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού είναι μια σειρά από νόμοι, που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζονται, όπως ο νόμος για τη μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ, ο νόμος για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα άμεση συνέπεια της ίδιας αντίληψης είναι και η εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων που δεν έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, το καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων σε όλα τα πόστα του ΥΠΠΟΑ, οι αποφάσεις πέρα για πέρα ενάντια στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η παραχώρηση-ενοικίαση της Ακρόπολης, ή του Ναού Ποσειδώνα στο Σούνιο, ή το Παναθηναϊκό Στάδιο και τόσοι άλλοι χώροι που έχουν γίνει ντεκόρ για πάσης φύσεως εμπορικές και life style εκδηλώσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι είναι φανερό πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τους καλλιτέχνες που είναι απέναντί της εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει για τον Πολιτισμό. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ούτε αυτό το νομοσχέδιο παίρνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης του καλλιτέχνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αντίθετα, γενικεύει την τακτική της αξιοποίησης του Πολιτισμού ως ένα προϊόν εξαγώγιμο, το οποίο συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη. «Κάπως έτσι, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και το ελληνόφωνο τραγούδι, ως συμπλήρωμα του τουριστικού προϊόντος, στο οποίο τείνει να μετατρέπεται ολοένα ο πολιτισμός, προκειμένου να πωλείται στα σημεία συγκέντρωσης του τουριστικού ενδιαφέροντος», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής.

Και ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ το ζητούμενο είναι να στηριχθεί και να ενισχυθεί η ελληνική μουσική και ο καλλιτέχνης που δημιουργεί στην Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα και κίνητρα.

Όπως εξήγησε, αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο δημιουργός είναι η ενίσχυση της παραγωγής ελληνικών δίσκων, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στα έξοδα της ηχογράφησης, διανομής και προώθησης.

Όμως για την κυβέρνηση, η προστασία, η ενίσχυση και η προώθηση του ελληνόφωνου τραγουδιού όλα αυτά λαμβάνουν χώρα και εξαντλούνται «στους κοινόχρηστους χώρους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των τουριστικών καταλυμάτων και των εμπορικών κέντρων… Έστω και έτσι, το ΚΚΕ θα ψηφίσει αυτές τις διατάξεις», τόνισε ο Γ. Δελής.

Για το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στον ΟΔΑΠ, ο Γ. Δελής σημείωσε ότι όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και επεκτείνεται η μίσθωση των πωλητηρίων του ΟΔΑΠ σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι αποφασίζουν για την τιμολογιακή πολιτική και λειτουργούν με το δικό τους προσωπικό, αφού, ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μόνο κριτήριο έχουν την αύξηση των κερδών τους.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνάπτονται συμβάσεις προμηθειών χιλιάδων ευρώ ή μίσθωσης αναψυκτηρίων και πωλητηρίων του ΟΔΑΠ, με απευθείας αναθέσεις, χωρίς καμία εγγύηση διαφάνειας και χωρίς διαγωνισμούς», ξεκαθάρισε.

Ακόμα κατήγγειλε τη ρύθμιση που προβλέπει ότι με πρόσχημα την προαγωγή της τοπικής γαστρονομίας, διευρύνεται η απαράδεκτη πρακτική της παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων για lifestyle σουαρέ και άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες. Δηλαδή, η πολιτιστική μας κληρονομιά σε ρόλο ντεκόρ του τουριστικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα παγιώνεται το απαράδεκτο ελαστικό εργασιακό καθεστώς προσωπικού, των συμβασιούχων, «αποκλειόμενης της αναγνώρισής τους ως συμβάσεων αορίστου χρόνου».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με το επίδομα για τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που υπηρετούν σε Δήλο και Καστελόριζο, ενώ επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...