Γ. Γκιόκας: Όλες οι κυβερνήσεις συντηρούν μηχανισμό διαπλοκής του κράτους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Τη δικομματική πολιτική ομερτά που συντηρεί έναν αδιαφανή μηχανισμό διαπλοκής του αστικού κράτους με επιχειρηματικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης, για τη χειραγώγηση του λαού και τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή συμφώνησε με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν έχει όμως μεγάλες προσδοκίες ότι θα βγει κάτι θετικό, κρίνοντας όχι μόνο από ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις που κατέληξαν σε πορίσματα-σούπες για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αλλά και από τη στάση όλων των αστικών κομμάτων απέναντι στη νομοθετική παρέμβαση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και 1,5 χρόνο για τον έλεγχο της διαφημιστικής δαπάνης για την πανδημία, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν τραγελαφικές καταστάσεις, όπως χρηματοδότηση ανύπαρκτων σάιτ. 

Ο Γ. Γκιόκας υπενθύμισε πως το ΚΚΕ πριν ενάμιση χρόνο είχε καταθέσει τροπολογία για το ίδιο θέμα που επικαλείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, τροπολογία που απέρριψαν, δύο φορές μάλιστα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα.

Υπενθύμισε ότι η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε ότι τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία δεν μπορούν να μεταδίδονται με όρους διαφημιστικής καμπάνιας επί πληρωμή, αλλά να αναρτώνται υποχρεωτικά και εντελώς δωρεάν. Όσον αφορά τις διαφημιστικές δαπάνες για την προβολή δραστηριότητας υπουργείων και δημόσιου τομέα, πρότεινε να γίνεται με όρους πλήρους διαφάνειας και με αντικειμενικά κριτήρια. Να δημοσιεύονται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αναλυτικά τα ποσά που δίνονται ανά μέσο από τη Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αλλά και να κατατίθενται υποχρεωτικά μέσα σε τρεις μήνες τα αντίστοιχα στοιχεία. 

Την τροπολογία την απέρριψαν όλα τα κόμματα τότε γιατί τους ξεβόλευε, επισήμανε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι η σύμφυση των αστικών κυβερνήσεων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και τα μέσα ενημέρωσης. «Η προκλητική στήριξη του αστικού κράτους προς το κεφάλαιο είναι η άλλη όψη της πολιτικής που τσακίζει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δικαιώματα του λαού, που συνοδεύεται με αυταρχισμό, καταστολή, απαγορεύσεις και μιντιακό αυταρχισμό για τη χειραγώγηση του λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνοντας τη στήριξη του αστικού κράτους προς το κεφάλαιο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας κι ενώ δεν δίνει χρήματα για την Υγεία, την Παιδεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την προστασία της δημόσιας υγείας, έφθασε στο σημείο να ψηφίσει τον νόμο Λιβάνιου χαρίζοντας στους καναλάρχες μια δόση από αυτές που χρωστούν. Η κυβέρνηση θεωρεί πολυτέλεια να δώσει χρήματα για την υγεία του λαού και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά δεν θεωρεί πολυτέλεια να δίνει ζεστό χρήμα στους καναλάρχες, τους κλινικάρχες κ.ά.

Ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε ότι παρόμοια φαινόμενα υπήρχαν και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με περίεργες δημοσκοπήσεις και μετατροπή της ΕΡΤ σε κυβερνητικό φερέφωνο. Το σημερινό τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο Γ. Γκιόκας, θυμίζοντας ότι στη συζήτηση για τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση από τους μεγάλους επιχειρηματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε πως τα «κανάλια είναι σπορ για μεγάλα πορτοφόλια. Λουστείτε τα λοιπόν σήμερα αυτά τα μεγάλα πορτοφόλια», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Γκιόκας.

Καταλήγοντας τόνισε πως όλα τα αστικά κόμματα θέλουν τη χειραγώγηση του λαού, αλλά και να εξωραΐζουν την κυρίαρχη πολιτική κι έφερε ως παράδειγμα την ψήφιση των μνημονίων στο όνομα της σωτηρίας του λαού, τη βάφτιση των επιθετικών συμφωνιών ως αμυντικές, το παράδειγμα του εργατικού δυστυχήματος στην COSCO, όπου όλα τα μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν το «σκονάκι» της εργοδοσίας αντί της πραγματικότητας και της αλήθειας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση στην «εμβληματική επένδυση», όπου θυσιάστηκε η ζωή του εργάτη. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...