Γ. Γκιόκας: Τα λογισμικά παρακολούθησης είναι στο εμπόριο με βάση Κανονισμό της ΕΕ

Γιάννης Γκιόκας

Την υποκρισία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την «κυκλοφορία» των λογισμικών παρακολούθησης ανέδειξε ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε ότι η παραγωγή, εμπορία και διάθεση των λογισμικών παρακολούθησης είναι επιτρεπτή με βάση τον Κανονισμό 8212/21 της ΕΕ και ο οποίος υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου. Πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός υπερέχει, είναι παραπάνω από το νόμο περί απαγόρευσής τους στην Ελλάδα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παραπάνω από τον ανάλογο νόμο που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθύμισε ότι αυτόν τον κανονισμό τον έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Συμπλήρωσε ότι ακόμα κι αν κάποια λογισμικά τύπου Predator απαγορευθούν, με βάση και την εισήγηση της PEGA, θα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα με ένα φύλλο συκής. 

Τόνισε ακόμα πως αυτό που αποκαλύπτουν οι βρόμικες υποθέσεις υποκλοπών και παρακολουθήσεων είναι -πέρα από το ξεκαθάρισμα επιχειρηματικών και πολιτικών λογαριασμών- η βρόμικη νομιμότητα που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, με την καθοδήγηση της ΕΕ. 

Η τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόκα έγινε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937».

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, με τον Γιάννη Γκιόκα να επισημαίνει πως δημιουργεί ένα κλειστό σύστημα αναφορών με ελεγχόμενες διαδικασίες που θα χειρίζεται επιλεκτικά κάποιες υποθέσεις και κατά το δοκούν άλλες θα κουκουλώνει και θα συγκαλύπτει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...