Γ. Γκιόκας: Το ΕΣΡ λειτουργεί ως αρχή νομιμοποίησης της ασυδοσίας των καναλαρχών

Την ανυπαρξία της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ με ευθύνη των κυβερνήσεων επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, τοποθετούμενος στη Βουλή επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΜέΡΑ25, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα. Όπως είπε, το ΚΚΕ συμφωνεί με την ένσταση, καθώς με το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα η κυβέρνηση έρχεται να ελέγξει ακόμα περισσότερο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δίνει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στην εκάστοτε κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

Και το σημερινό υπάρχον πλαίσιο δεν διασφαλίζει καμία ανεξαρτησία στο ΕΣΡ, το οποίο τελικά λειτουργεί ως αρχή νομιμοποίησης της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας των καναλαρχών, σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας κι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απραξία του στην προβολή του ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι το ΕΣΡ δεν κάνει τίποτα, παρότι με επίσημα στοιχεία, η προβολή του ΚΚΕ από τα μέσα ενημέρωσης όλα τα τελευταία χρόνια είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, σταθερά κάτω από το εκλογικό του ποσοστό (αρχή της αναλογικότητας). Μάλιστα, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, το ΕΣΡ κρύβεται πίσω από μία απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τα πρόστιμα προς τα κανάλια και διαμόρφωσε μια νομολογία σύμφωνα με την οποία η κατανομή της προβολής των κομμάτων δεν θα γίνεται με βάση το ποσοστό τους, αλλά με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την προβολή ως “γεγονότα άξια μετάδοσης”, μία νομολογία που αποτελεί τον ορισμό του υποκειμενισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Ελληνική Λύση και αφορά μία διατύπωση στην ευρωπαϊκή οδηγία που δεν αλλάζει την ουσία της φίμωσης που προωθεί, ο Γ. Γκιόκας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη απόσυρση του άρθρου 8, αλλά και του 32 που είναι συναφές.

Ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε πως ολόκληρη η ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να αποσυρθεί, καθώς αποτελεί την εφαρμογή του «τρομονόμου» στο χώρο του διαδικτύου, του πολιτισμού και της τέχνης και οι διατάξεις της μπορεί να οδηγήσουν στην ποινικοποίηση μιας ανάρτησης, φιμώνοντας κάθε φωνή αντίστασης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...