Γ. Λαμπρούλης: Στη λογική «κόστους – οφέλους» και η ψυχική υγεία του λαού και των παιδιών του

Λαμπρούλης κκε

Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη θέσπιση  προγράμματος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρενέβη ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τόνισε ότι το ενδιαφέρον των αστικών επιτελείων για την ψυχική υγεία του λαού και των παιδιών του ουσιαστικά στηρίζεται στη λογική «κόστους – οφέλους», που μετρούν το κόστος από τις ψυχικές διαταραχές που μένουν χωρίς θεραπεία και είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος θεραπείας αυτών των προβλημάτων.

Σημείωσε πως παρόλο που τα προβλήματα είναι υπαρκτά και μεγάλα, οι δημόσιες παιδοψυχιατρικές δομές στη χώρα μας είναι ελάχιστες και κυρίως στα αστικά κέντρα, ενώ διογκώνεται ο ιδιωτικός τομέας.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «σε μια εποχή όπου αυξάνονται οι ανάγκες του λαού, το αστικό κράτος έχει εγκαταλείψει την πρόληψη με τις υποστελεχωμένες τοπικές μονάδες Υγείας, έχει παραδώσει τη διάγνωση και παρέμβαση στην ατομική ευθύνη γονιών και ιδιωτών γιατρών, ενώ δεν έχει την πρόθεση να αναπτύξει τις απαραίτητες εξειδικευμένες δομές για ψυχικές διαταραχές παιδιών και εφήβων».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν και αντιμετωπίζεται από όλα τα αστικά κόμματα ως ένας «ουδέτερος» οργανισμός, στην πραγματικότητα αποτελεί έναν διακρατικό οργανισμό καπιταλιστικών κρατών που αντιμετωπίζει την υγεία σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης και ως εκ τούτου το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη σχετική σύμβαση. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...