Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν την πολιτική τους για την Υγεία σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, δηλαδή στο πώς θα περιοριστούν οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες και παροχές στην Υγεία στο ελάχιστο και ενιαία για όλους. Αυτό επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί το κριτήριο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Με αυτή τη γενική κατεύθυνση, συνέχισε, όλες οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν μία σειρά μέτρα και εργαλεία όπως τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα διάφορα πλαφόν, τη διατήρηση των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημόσιων υποδομών, ενισχύοντας τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, που τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί.
«Πρόκειται για μία αντιλαϊκή επέλαση που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και μάλιστα με επιχειρηματολογία καρμπόν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης, αναφέροντας τα ιδεολογήματα της «εξοικονόμησης πόρων», το «χτύπημα της σπατάλης» κλπ.
Το αποτέλεσμα είναι ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές εναλλαγές και στα ζητήματα της Υγείας, της Πρόνοιας, του Φαρμάκου να κυριαρχεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και μάλιστα σε μία συνέχεια, από όλες τις κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων, με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, περικοπές παροχών, μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, εξήγησε.
Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι είναι τραγικές οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής για τον λαό, ενώ όλο και λιγότερο οι μονάδες Υγείας και οι παροχές έχουν τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος Υγείας, δηλαδή την ανάπτυξη μονάδων και υπηρεσιών με ισχυρό στοιχείο την αλληλεξάρτηση και τη συνεργασία, πολύ περισσότερο που η πρόοδος της γνώσης και της τεχνολογίας σήμερα έχει κάνει άλματα και απαιτεί την ισχυροποίηση της συνεργασίας και της ενιαίας αντιμετώπισης του ασθενούς.
Ο σημερινός τρόπος οργάνωσης, συμπλήρωσε, έχει ως κριτήριο την επιχειρηματικότητα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα έως και την εξαφάνιση του ενιαίου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας. Αυτή η πολιτική ενισχύει την αυτοτέλεια των μονάδων Υγείας, την άναρχη ανάπτυξή τους, αφού το κέρδος καθορίζει τι και πού θα αναπτυχθούν τομείς της Υγείας και όχι οι ανάγκες του λαού.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολλαπλά εκτεθειμένη στον ελληνικό λαό, έχει βαριές ευθύνες όσο κι αν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Δεν είναι σύγχρονο σύστημα Υγείας να θεωρείται κατόρθωμα το κλείσιμο ενός ραντεβού σε νοσοκομείο για μία απλή εξέταση, δεν είναι σύγχρονο σύστημα Υγείας όταν διαπιστώνονται ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων, ελλείψεις σε γιατρούς Δημόσιας Υγείας, γιατρούς Εργασίας, δεν είναι σύγχρονο να παρουσιάζονται προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν γιατροί από νομό σε νομό, ούτε να είναι διαλυμένη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Καταλήγοντας κατήγγειλε τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής στον τομέα της Υγείας, όπου τα λαϊκά στρώματα όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τη δυνατότητα αξιοποίησης της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το ΚΚΕ παλεύει για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Γιατί είναι ρεαλιστικό σήμερα για τις λαϊκές ανάγκες, κατέληξε, να μπουν σχεδιασμένα στην υπηρεσία για την προάσπιση και βελτίωση της υγείας του λαού οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας και μεγάλος αριθμός υγειονομικού προσωπικού.