Γ. Μαρίνος: Επιστολή στον υπ. Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς από οικίσκο εταιρίας αιολικής ενέργειας στα Φουρνά Ευρυτανίας

Τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχει τοποθετηθεί από εταιρεία μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή «Ζαχαράκη» Φουρνάς της ορεινής Ευρυτανίας, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για ρυμουλκουμενους οικίσκους που σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει και τοποθετήσει εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Στους οικίσκους αυτούς υπάρχει σύστημα ανεμολογικής μέτρησης που λειτουργεί με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ ή εναλλακτικά με ηλεκτρογεννήτρια, η εξάτμιση της οποίας, όπως και ολόκληρη η εγκατάσταση, βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένη μέσα σε ξερά χόρτα και δάσος ελάτης.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι χωριών της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος αφορά είτε την περίπτωση βραχυκυκλώματος και ανάφλεξης του φωτοβολταϊκού πάνελ, είτε από σπινθήρες και πυράκτωση της εξάτμισης της ηλεκτρογεννήτριας, στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό πάνελ σταματήσει να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και η ηλεκτρογεννήτρια τεθεί αυτόματα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Δασαρχεία Φουρνάς και Σπερχειάδας, που έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο ορεινό όγκο πού βρίσκεται στα όρια Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, έχει δοθεί άδεια σε εταιρεία για εγκατάσταση τριών συνολικά τέτοιων οικίσκων στην περιοχή. Μάλιστα, το γεγονός ότι πρόκειται για εγκατάσταση που έχει μεταφερθεί και παραμένει τοποθετημένη πάνω σε τρέιλερ, δίνει τη δυνατότητα να παρακαμφθούν αναγκαίες αδειοδοτήσεις, όπως αντίθετα συμβαίνει στην περίπτωση των σταθερών εγκαταστάσεων των ανεμολογικών ιστών που τοποθετούνται συνήθως. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, μετά την καταγγελία των κατοίκων υπήρξε παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ευρυτανίας, η οποία με έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές ζητά να γίνουν άμεσα ενέργειες για την κοπή των ξερών χόρτων τόσο εντός του περιφραγμένου χώρου όσο και περιμετρικά των εγκαταστάσεων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς. Επίσης ζητά να ελεγχθεί η ύπαρξη και άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων στον τομέα ευθύνης της, καθώς και η νομιμότητα τους, και σε περίπτωση που δε διαθέτουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Γ. Μαρίνος: Να απομακρυνθούν άμεσα οι άκρως επικίνδυνες εγκαταστάσεις

Την άμεση και εξαιρετικά επείγουσα απομάκρυνση των συγκεκριμένων άκρως επικίνδυνων εγκαταστάσεων, απαιτεί με παρέμβαση του Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένη καταγγελία , μέσα στο πυκνό δάσος , στην περιοχή Φουρνά , Μπλόκο Ζαχαράκη προς τη Ράχη του Ρέλλια, στο Νόμο Ευρυτανίας, η εταιρεία που προσβλέπει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, έχει στήσει ρυμουλκούμενο Οικίσκο, για ανεμολογικές μετρήσεις.

Ο Οικίσκος αυτός έχει ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο (είναι πνιγμένο στα ξερά χόρτα) χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση των μπαταριών του συστήματος. Επίσης, έχει ενσωματωμένη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, γιατί είναι φανερό ότι μέσα στα ξερά χόρτα και το πυκνό δάσος ο μηχανισμός αυτός αποτελεί εξ ορισμού, εμπρηστικό μηχανισμό και αιτία πυρκαγιάς.

Όπως πληροφορηθήκαμε η Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ευρυτανίας, μετά από σχετικό έλεγχο επιβεβαιώνει την καταγγελία και με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητάει την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Μεταξύ των άλλων, ιδιαιτέρως, σημειώνει ότι “.. επειδή υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις εντός δασών ή δασικών εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας , θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε μια τέτοια περίπτωση η αντιμετώπιση της μπορεί να καταστεί αδύνατη λόγω πυκνότητας των δέντρων, της μορφολογίας του εδάφους και της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή μας εδώ και πολλούς μήνες”.

Απαιτείται η άμεση, επείγουσα απομάκρυνση του Οικίσκου στα Φουρνά Ευρυτανίας και όλων των παρόμοιων οικίσκων, και να σταματήσουν τέτοιου είδους εργασίες στην περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση.

Επίσης, απαιτείται ο καταλογισμός ευθυνών στην εταιρεία που έστησε τον Οικίσκο (ή τους Οικίσκους) και στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη αυτή διαδικασία».

Δείτε ακόμα...