Γ. Μαρίνος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει ιστορικό χαρακτήρα στη Συμφωνία, αλλά μάταια – Είναι επιζήμια για το λαό

Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Πηγή: Eurokinissi

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει ιστορικό χαρακτήρα στη Συμφωνία, αλλά μάταια. Στην πράξη οι ιστορικές για την κυρίαρχη τάξη συμφωνίες είναι επιζήμιες για την εργατική τάξη», επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ελληνογαλλική Συμφωνία.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία και καταθέτει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία γιατί η Συμφωνία δεν υπηρετεί το λαό και την άμυνα χώρας, αλλά τις γενικότερες επιδιώξεις της ελληνικής και γαλλικής αστικής τάξης στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, στην αναμέτρηση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Το ΚΚΕ, επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος, τάσσεται εναντίον της Συμφωνίας, γιατί:

– Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της ειρήνης και αναδεικνύει τον ρόλο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δηλαδή, η Ελληνογαλλική Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

– Ανοίγει το δρόμο στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα, δίπλα στις αντίστοιχες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, ενώ θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

– Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αποστολή ελληνικών δυνάμεων, στο πλευρό των Γάλλων, προκύπτει από το άρθρο 2 

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το άρθρο 2 είναι «σανίδα σωτηρίας» στις τουρκικές προκλήσεις, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει, ρωτώντας μάλιστα την κυβέρνηση για την τύχη που είχαν οι «πολυδιαφημισμένες ρήτρες βοηθείας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Αυτό που μένει, τόνισε, από το άρθρο 2, είναι η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι, το Σαχέλ της Αφρικής και σε άλλες επικίνδυνες αποστολές, για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα και αυτό είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό.

Υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η τοποθέτησή του πως «οι επιλογές της Συμφωνίας επί της αρχής είναι στρατηγικά ορθές» ξεπλένει την ευθύνη της κυβέρνησης και δημιουργεί συγχύσεις ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ειρήνη.

Χαρακτήρισε υποκριτική την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή στο Σαχέλ, που ισχυρίζεται ότι η αποστολή αυτή ή άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές είναι αποδεκτές, είναι καλές αν καλύπτονται από την ΕΕ. Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι η κλιμάκωση της επιθετικότητας και η αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική και αλλού είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ.

«Ευρωπαϊκό άρωμα» στην πολεμική δράση…

Κατήγγειλε εξάλλου τις ευθύνες των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που συμφωνούν με την πρόβλεψη της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας για «στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και τη συγκρότηση Ευρωστρατού». Δηλαδή υποστηρίζουν έναν πολεμικό μηχανισμό, οργανωμένα εκστρατευτικά τμήματα, που είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ θα επιχειρούν σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. «Αυτή η δράση που θα σκορπά τον θάνατο, θα έχει ευρωπαϊκό άρωμα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρίνος καλώντας τον λαό να πολεμήσει αυτές τις θέσεις.

Υπογράμμισε ότι η Ελληνογαλλική Συμφωνία, όπως και οι προηγούμενες με ΗΠΑ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία.

Στρατηγική η σχέση των «συμμάχων» με την Τουρκία

Επισήμανε δε ότι εδώ και χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν εγκληματικές ευθύνες, σημείωσε, για την κυπριακή τραγωδία, κατοχή και διχοτόμηση του νησιού. Υπενθύμισε ότι και η Κύπρος πριν έναν χρόνο υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν. 

Τη στάση των ιμπεριαλιστικών συμμάχων καθορίζουν τα συμφέροντά τους, επισήμανε, η στρατηγική σχέση με την Τουρκία και η προσπάθεια απόσπασής της από την επιρροή της Ρωσίας, η ενίσχυση της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων.

Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η Γαλλία στην ευρωατλαντική συμμαχία καθώς διαθέτει πυρηνικά όπλα, 11 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό και συμμετοχή σε πολλούς πολέμους όπως, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβύη, Συρία, Μάλι. Υπογράμμισε ότι η γαλλική αστική τάξη διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης της επιχειρώντας να επεκτείνει την παρέμβασή της σε όλη την υδρόγειο, διευρύνει τις συμμαχίες της για τα δικά της συμφέροντα και αναζητά καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Δεν μπορείτε να καλλιεργείτε ψεύτικες προσδοκίες για σωτήριες γαλλικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο, κάθε είδους παρέμβαση με όποιο όνομα κι αν εμφανίζεται έχει τη σφραγίδα των δικών τους γεωπολιτικών επιδιώξεων», σημείωσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

Με σφραγίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η κούρσα των εξοπλισμών

Για τους εξοπλισμούς, κατήγγειλε τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την ασκούμενη πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα ελληνικές φρεγάτες να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του ορίζοντα, ελληνικά F-16 να φυλάσσουν την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, ενώ σύστημα «Πάτριοτ» εστάλη στη Σαουδική Αραβία στη θέση των αμερικανικών που αποχώρησαν.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι εξοπλισμοί δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της χώρας, αλλά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ για λογαριασμό των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης.

Οι λεγόμενες συμμαχικές υποχρεώσεις που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα γίνονται με κριτήριο τη λειτουργικότητα των συστημάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ένταξή τους στις αποστολές τους και όχι την άμυνα της χώρας από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση ούτε στον Περσικό, ούτε στη Ν. Αφρική, ούτε πουθενά. Κατήγγειλε ότι ο λαός πληρώνει 4 δισ. ευρώ τον χρόνο για εξοπλιστικά και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, για την Παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς και δίνει ελάχιστα ποσά για τους πλημμυροπαθείς, τους πυρόπληκτους και τους σεισμοπαθείς.

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους εξοπλισμούς, η Τουρκία της απαντά με τη φιλοξενία 35 «Rafalle» από το Κατάρ, τους S-300, αλλά και νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως σημείωσε. 

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη βάση

Τόνισε πως η Ελληνογαλλική Συμφωνία συμβαδίζει με την αμερικανική για τις στρατιωτικές βάσεις, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και υπέγραψε η ΝΔ το 2020 και προβλέπει τη δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα.

Αναβαθμίστηκε η βάση της Σούδας ενώ δημιουργήθηκαν νέες σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο. Τώρα προκλητικά η κυβέρνηση προωθεί νέα συμφωνία πενταετούς ή και αορίστου διάρκειας με νέες βάσεις σε Καβάλα, Ξάνθη και αλλού. «Μετατρέπετε τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό», επισήμανε ο Γ. Μαρίνος.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μη δώσει καμία βάση στις κυβερνητικές θριαμβολογίες, να καταδικάσει κάθε εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να εντείνει τον αγώνα του κατά των ΝΑΤΟ – ΕΕ, να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις. Ο λαός μας να περάσει στην αντεπίθεση και να αναμετρηθεί με την εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή της, για να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και να ζήσει ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...