Γ. Μαρίνος: Με τη λαϊκή πάλη η υγεία του λαού να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό αγαθό

Στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης περιόδευσε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης του ΚΚΕ σε δομές Υγείας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου μίλησε με τους εργαζόμενους και συναντήθηκε με τον διοικητή του ΚΥ. Από την περιοδεία διαπιστώθηκε ότι παραμένουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Οι γιατροί αναγκάζονται σε 8 έως 10 εφημερίες το μήνα, ενώ πρόσφατα ζητήθηκε οι γιατροί του Κέντρου Υγείας να συμβάλουν στις εφημερίες του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ουσιαστικά το Κέντρο υπολειτουργεί καθώς καλύπτεται μία από τις 10 θέσεις Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, ενώ ο μοναδικός καρδιολόγος βρίσκεται δύο μέρες στο Κέντρο Υγείας και τρεις στο Νοσοκομείο Κύμης. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα το Κέντρο θα μείνει επίσης χωρίς ακτινολόγο καθώς στις 31 Δεκέμβρη συνταξιοδοτείται ο μοναδικός ακτινολόγος που υπηρετεί.

Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας όπου υπάρχει μόνο μια συμβασιούχος καθαρίστρια για τα 1.300 τ.μ. του κτιρίου.

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε πως τα προβλήματα είναι διαχρονικά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και οξύνθηκαν στις συνθήκες της πανδημίας με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. «Το ΚΚΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει τονίσει την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας, παρεμβαίνει συνεχώς και έχει πρωτοστατήσει μέσα από το λαϊκό κίνημα για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων» και τόνισε ότι με τη λαϊκή πάλη μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, να διαμορφωθούν οι όροι ώστε η υγεία του λαού να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό αγαθό.

«Σήμερα, το ΚΚΕ παίρνει μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας καθώς εν μέσω του 4ου κύματος και μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης στελέχωση του ΚΥ Αλιβερίου, γενικότερα των δομών Υγείας στην Εύβοια και  τη χώρα. Ιδιαίτερα το ΚΥ Αλιβερίου καλύπτει μια μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνονται και βιομηχανικές μονάδες για αυτό αποτελεί πρόκληση η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει. Το ΚΚΕ διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του προσωπικού που εργάζεται με συμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, στο Νοσοκομείο Κύμης ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε αρχικά με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων όπου ενημερώθηκε για τις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο.

Τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων τόνισαν πως το νοσοκομείο υποβαθμίζεται συνεχώς ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Ακτινολογικό Τμήμα δεν υπάρχει ακτινολόγος για τις γνωματεύσεις του αξονικού και προσωπικό για τη λειτουργία του υπερήχου.  Για την κάλυψη των εφημεριών έχουν «επιστρατευθεί» οι δύο νεφρολόγοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ενώ υπάρχει μόλις ένας καρδιολόγος αντί για τρεις. Στο Μικροβιολογικό Τμήμα δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις για καλλιέργεια. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Θεοτόκης Κοντός σημείωσε πως το επόμενο διάστημα λήγουν συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και νοσηλευτών που προσλήφθηκαν τον Μάρτη του 2020 χωρίς να έχει διασφαλιστεί η μονιμοποίησή τους. Ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα προωθείται η «λύση» του εργολάβου από την κυβέρνηση.

Ο Γ. Μαρίνος, κατά τη συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων, που παρεμβαίνει για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων, τόνισε πως το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές Υγείας, στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά το «νέο ΕΣΥ» σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι φτιαγμένο με τα “παλιά υλικά” της αντιμετώπισης της Υγείας ως κόστους για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και ως πεδίου κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Για αυτό οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, αλλά και συνολικά ο λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτό, χωρίς να χαθεί χρόνος χρειάζεται πιο αποφασιστικά να οργανωθεί ο αγώνας για κάλυψη όλων των αναγκών του λαού σε σύγχρονη Υγεία – Πρόνοια».

Τέλος, συναντήθηκε με την αν. διοικήτρια του νοσοκομείου και συζητήθηκε μεταξύ των άλλων η ανάγκη έγκρισης της τροποποίησης του οργανογράμματος του Νοσοκομείου Κύμης που προβλέπει την αύξηση των θέσεων του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που αφορούν την καθαριότητα και γενικότερα τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε πως «διαφαίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης περιφερειακών νοσοκομείων, με αιχμή την πρακτική των συγχωνεύσεων, που δεν αφορούν μόνο τη Θήβα και τη Λιβαδειά. Το ΚΚΕ,  όπως και παλιότερα, δεν πρόκειται να επιτρέψει το κλείσιμο των Νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου, μαζί με τον λαό της περιοχής θα ορθώσει τείχος μπροστά σε ενδεχόμενη τέτοια προσπάθεια. Παράλληλα θα ασκήσει πίεση μέσα και έξω από τη Βουλή για να αλλάξει το οργανόγραμμα του νοσοκομείου ώστε να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης περισσότερου μόνιμου προσωπικού».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...