Γ. Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος ε.α: Γιατί να ψηφισθούν οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΠΕ Εύβοιας

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι Υποπτέραρχος (Μ) εν αποστρατεία, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Αθήνας
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι Υποπτέραρχος (Μ) εν αποστρατεία, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων

Η δυναμική του κόμματος έφερε το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούνη με διακριτή άνοδο και αύξηση των βουλευτών στο κοινοβούλιο. Η συσπείρωση που αποτυπώθηκε στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του στις εθνικές εκλογές, αποτυπώνεται ξανά στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια και φανερώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δυνατότητες για ακόμα πιο μαχητικό και πλατύ άνοιγμα σε περισσότερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, με στόχο να κερδίσει νέες ψήφους το Κόμμα, και να χάσουν δυνάμεις τα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοι που στηρίζουν.

Υπάρχουν δυνατότητες να εκλεγούν περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να εκλέξει ο λαός δημάρχους και περιφερειάρχες από την «Λαϊκή Συσπείρωση», αγωνιστές που θα στέκονται μαζί του στην πρώτη γραμμή της πάλης του. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα «μετρήσει» την επόμενη μέρα των εκλογών για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω είναι οι υποψήφιοι που παρουσιάζουν και στηρίζουν τα αστικά κόμματα, που μετά από διάφορες καραμπόλες, ανακυκλώσεις και αλληλοϋποστηρίξεις φανερώνουν τη στρατηγική τους σύμπλευση και στο πεδίο της Τοπικής Διοίκησης όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Για ένα ακόμα καλοκαίρι κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Ρόδο, Δαδιά, Αγχίαλο, Αττική και αλλού και ήρθαν στη μνήμη μας οι μέρες της καταστροφικής πυρκαγιάς που έκαιγε την Β. Εύβοια και τις καταστροφές που προκάλεσε. Φάνηκε για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνο και επιλεκτικά ανίκανο είναι το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη. Επενδύουν μόνο στην καταστολή και όχι και στην πρόληψη.

Στις πλημμύρες στην Θεσσαλία που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και το βιός του λαού είναι αποτέλεσμα των ευθυνών που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια.

Εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα και δυστυχώς τους αγνόησαν παντελώς. Οι αποζημιώσεις των πληγέντων έχουν μικρότερο κόστος από τα μέτρα εκείνα που θα προστάτευαν την ανθρώπινη ζωή και θα περιόριζαν τις ζημιές στις περιουσίες του λαού. Το κέρδος για άλλη μια φορά μπήκε πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Οι πυρκαγιές στα δάση σβήνονται τον χειμώνα και οι πλημμύρες αντιμετωπίζονται το καλοκαίρι.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, και προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Να μην μιλήσουμε για υποδομές όταν δεν υπάρχει ένας οδικός άξονας να συνδέει την Βόρεια με την Νότια Εύβοια και οι πλευρικοί δρόμοι, για την κατάσταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, το ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα, το ότι δεν υπάρχει ολιστική προσέγγιση στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες υποδομές που λείπουν.

Και ο μεγάλος ασθενής οι δομές υγείας. Τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελλιπή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια ιδιωτών και αν έχεις να πληρώσεις θα θεραπευτείς αν δε έχεις θα…… Όσο δε για το ΕΚΑΒ δεν είναι οι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που έχασαν τη ζωή τους καθ’ οδόν για το νοσοκομείο ή πριν τους παραλάβει το ασθενοφόρο για το νοσοκομείο.

Το δίλημμα μπροστά στην κάλπη είναι σαφέστατο:

Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, οι εκλεγμένοι τους σε δήμους και Περιφέρειες και στο το ίδιο το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης;

Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την ενιαία πολιτική κράτους και κυβερνήσεων που εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες;

Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια τους αγώνες και τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας, την πάλη τους για όσα είναι στην επικαιρότητα, για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, απέναντι σε φυσικές καταστροφές;

Μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα πραγματικά φιλολαϊκό πρόγραμμα οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των κομμάτων που δεσμεύονται από φανερά και αθέατα επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχουν αναλάβει «εργολαβία» από τα κόμματά τους να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την επιχειρηματική δράση σε κάθε πλευρά της ζωής του λαού, πνίγοντας τις ανάγκες του για τα κέρδη των λίγων;

Μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες οι υποψήφιοι εκείνων των κομμάτων που δεσμεύονται από τις «δημοσιονομικές αντοχές», που συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους είναι «κόστος», ότι είναι πιο «συμφέρουσα» η ανακύκλωση της ανεργίας με τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα της ΔΥΠΑ σε δήμους και που πλέον θα αφορούν εργαζόμενους μέχρι και 74 ετών;

Υπάρχει περίπτωση αυτοί οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι που προσκυνούν την ανταποδοτικότητα σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη, δηλαδή τα χαράτσια, να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το κράτος;

Υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία;

Υπάρχει περίπτωση να σταθούν στο πλευρό του λαού, που διεκδικεί τα δικαιώματά του απέναντι στην εργοδοσία; Να μπουν εμπόδιο σε αντιδραστικές αλλαγές όπως πχ. την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας;

Μοναδική εγγύηση, ότι ζητήματα όπως τα παραπάνω θα βρεθούν ψηλά στην «ατζέντα» της «επόμενης μέρας» είναι οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι μόνοι που είναι δοκιμασμένοι, και αγωνιστές του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Που σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό κόστος, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, υψώνοντας μαζί με σωματεία, συλλόγους και φορείς τείχος στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, κάνοντας πράξη από όποια θέση κι αν βρέθηκαν την εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση.

Απέναντι λοιπόν σε μια Τοπική Διοίκηση που από τη φύση της λειτουργεί ως μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής, για την προσέλκυση επενδύσεων, ως φορομπηχτικός οργανισμός με ακρογωνιαίο λίθο την «ανταποδοτικότητα», τις ιδιωτικοποιήσεις και όλα τα υπόλοιπα «καλούδια» της πολιτικής του κεφαλαίου, ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη από εκλεγμένους που αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της στρατηγικής. Που δεν κρύβονται πίσω από παχιά λόγια για «οράματα», «όμορφες πόλεις», «νέες αρχές» και άλλα τέτοια κλισέ… Αντίθετα, πρωτοστατούν στην λαϊκή πάλη και καλούν κάθε εργαζόμενο να κάνει κριτήριό του το ότι οι ανάγκες του δεν συναντιούνται πουθενά με στόχους όπως οι παραπάνω και ότι για να ικανοποιηθούν απαιτείται σύγκρουση με αυτόν τον δρόμο, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση.

Παράδειγμα του τι σημαίνει διοίκηση και διαχείριση Δήμου από Κομμουνιστή Δήμαρχο είναι ο σύντροφος Πελετίδης στην Πάτρα.

Ψηφίζουμε τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε κάθε δήμο, σε κάθε Περιφέρεια για να μη μετρήσουμε άλλη μία χαμένη τετραετία.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες στην Περιφέρειά μας

– Αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

– Αντισεισμική θωράκιση με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και των σχολείων και ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα.

– Προστασία του περιβάλλοντος με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και ελέγχων. Να μην προχωρήσει η άναρχη και ανεξέλεγκτη, αλλά επικερδής για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, εγκατάσταση έργων ΑΠΕ που συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων και οξύνει την ενεργειακή φτώχεια.

– Αντιπυρική προστασία και ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και αναβάθμιση όλων των δασικών οικοσυστημάτων.

– Μέτρα και ένταση των ελέγχων για να λειτουργούν σωστά και υπό κρατική διαχείριση οι ΧΥΤΑ, η αποκομιδή απορριμμάτων και να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.

– Ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων για επάρκεια σε φθηνό και ποιοτικό νερό παντού. Είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού για νερό πραγματικό κοινωνικό αγαθό.

– Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, μεγάλα τμήματα του οποίου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, αναβάθμιση, με την απαραίτητη χρηματοδότηση, όλου του οδικού δικτύου και κατασκευή οδικού άξονα Β. και Ν. Εύβοια.

– Έργα για την ανάπτυξη των υποδομών Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, χωρίς ΣΔΙΤ που αποδεδειγμένα κοστίζουν πολλαπλάσια σε σχέση με τον συμβατικό τρόπο δημοπράτησης και κατασκευής.

– Στήριξη των υποδομών Υγείας και όλων των κοινωνικών δομών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις στο ύψος των αναγκών και όχι με τα ψίχουλα που κατευθύνονται μέσω του ΕΣΠΑ.

– Αναβάθμιση των χώρων πρασίνου και αξιοποίηση των όποιων ελεύθερων χώρων.

– Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών για εκείνους που έχουν χάσει σπίτια, αποθήκες βοηθητικούς χώρους, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις και που δύο χρόνια μετά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πάρει ελάχιστα ή ακόμη και καμιά αποζημίωση.

– Συνέχιση του προγράμματος χορήγησης ζωοτροφών και μελισσοτροφών σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, από το πρώτο ζώο και από την πρώτη κυψέλη.

– Ένταξη του συνόλου των ρητινοσυλεκτών και των δασεργατών-υλοτόμων στα προγράμματα απασχόλησης ανασύστασης του δάσους και για όσα χρόνια χρειαστεί η ανασύσταση του δάσους.

Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον δρόμο της ανατροπής και η ανατροπή επιτυγχάνεται μόνο με ψήφο στην λαϊκή συσπείρωση.

Ψήφο στους υποψηφίους της λαϊκής συσπείρωσης γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος ε.α., υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με την Λαϊκή Συσπείρωση

Δείτε ακόμα...