Γ. Σιδέρης: Το σημερινό σύστημα δεν προστατεύει τη ζωή του λαού αφού η Υγεία είναι εμπόρευμα

Ο Γ. Σιδέρης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν»
Ο Γ. Σιδέρης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ, γιατρός του Νοσοκομείου «Αττικόν»

Νέα έξαρση της πανδημίας, «νέο ΕΣΥ», «προσωπικός γιατρός», 4η δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, υποστελεχώμενο δημόσιο σύστημα Υγείας… Το 902.gr συζήτησε με τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Υγείας, την παρέμβαση και τις θέσεις του Κόμματος, τη νέα έκδοση του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ με τίτλο «Πανδημία COVID-19, ο καπιταλισμός στη δύση του», την αποκωδικοποίηση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

– Ζούμε σε περίοδο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ευρώπη, όξυνσης στα Ελληνοτουρκικά, ενεργειακής κρίσης, εκτόξευσης του πληθωρισμού και μάλλον προεκλογική. Παρ’ όλα αυτά το ΚΚΕ, με τη δράση του και τις παρεμβάσεις του, συνεχίζει να κρατά ψηλά το ζήτημα της Υγείας. Γιατί;

– Ο λαός μας δεν σπάει τη ζωή του σε κομμάτια, ούτε τη βάζει σε κουτάκια. Την ίδια ώρα που αγωνιά για το αν του φτάνει το εισόδημα για να τα βγάλει πέρα, τον καθηλώνει η ακρίβεια, ανησυχεί για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, για την εμπλοκή της χώρας και ταυτόχρονα προστατεύει τους δικούς του ανθρώπους, τον ίδιο του τον εαυτό από την πανδημία και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα υγείας που έχει. Το μέτωπο της Υγείας και πριν την πανδημία, πόσο μάλλον κατά τη διάρκειά της, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Βάζουμε στη συζήτηση και τη σκέψη όμως και κάτι ακόμα. Κακώς η Υγεία πολλές φορές ταυτίζεται μόνο με την περίθαλψη αφού ένα μικρό ποσοστό αυτής είναι τέτοια. Υγεία για εμάς εννοείται ως η πλήρης προαγωγή της σωματικής, πνευματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευημερίας του ανθρώπου ώστε να τείνει σε κατάσταση πλήρους αρμονίας με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του. Από αυτή την άποψη, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό στη ζωή του παρά μόνο κρίσεις, φτώχεια, πόλεμο. Γι’ αυτό δεν προστατεύει τη ζωή του λαού αφού σε αυτόν η Υγεία είναι εμπόρευμα.

– Στο μέτωπο της πανδημίας, αφού ακούσαμε για ένα ακόμα καλοκαίρι ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα», περάσαμε πάλι σε φάση έξαρσης στα κρούσματα. Τελικά θα τελειώσουμε ποτέ με αυτή την ιστορία και τι πρέπει να γίνει για να τελειώσουμε; Η 4η δόση του εμβολίου αποτελεί λύση;

– Ήδη στις τουριστικές περιοχές έχουμε χιλιάδες νέες λοιμώξεις ή επαναλοιμώξεις, αλλά και στις υπόλοιπες παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες. Η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη. Εδώ και δύο χρόνια το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί καθαρά, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε καλοκαιριού ως πρωτόκολλα των tour operators και του τουριστικού κεφαλαίου.Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και σήμερα είναι πιο καθαρό από ποτέ πως παρά τις επιμέρους διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσής της, η στρατηγική όλων των αστικών κρατών είναι ενιαία και έχει ως κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του καπιταλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τη σκοπιά της στήριξης του κεφαλαίου. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνει ημερησίως τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Δυόμισι μήνες μετά την έλευση του πρώτου κρούσματος στη χώρα, την Πρωτομαγιά του 2020, ο επικεφαλής του τουριστικού κολοσσού της TUI, Φριτς Γιούσεν, δήλωνε ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προετοιμάζονται πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών». Ο λαός μας λοιπόν έχει πληρώσει αυτή την επιστροφή στην κανονικότητα πολύ ακριβά, όσο ακριβά πληρώνει και την ίδια την κανονικότητα. Όποιος κάνει προβλέψεις με ύφος χιλίων καρδιναλίων για λήξη της πανδημίας είτε είναι τσαρλατάνος είτε εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι σίγουρα ένα όπλο για τις ομάδες του πληθυσμού που υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι βοηθάει. Από μόνη της δεν είναι αρκετή αφού πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

– Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η έκδοση του Τμήματος με τίτλο «Πανδημία COVID-19, ο καπιταλισμός στη δύση του». Αρχικά γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και δεύτερον τι εισπράττετε από τον κόσμο στις εκδηλώσεις που έχουν γίνει ως τώρα για την παρουσίασή του;

– Ο τίτλος της έκδοσης αποτυπώνει την προσπάθειά μας να συμπυκνώσουμε αυτό που έχει αποτυπωθεί στα αντικειμενικά γεγονότα. Τη σύγκρουση δύο κόσμων, ενός που εκφράζεται μέσα από την ιδεολογία του ΚΚΕ και προβάλλει μέσα από την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, της συνεργασίας χιλιάδων ανθρώπων που μπορεί να κάνει θαύματα με τη δουλειά του και ενός που δύει, διότι ιδιοποιείται το αποτέλεσμα της κοινωνικής εργασίας, βάζει όρια επιστημονικά, τρομοκρατεί και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους και όχι μόνο. Αυτό που εισπράττουμε από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις είναι πως όταν το ταξικό ένστικτο, οι καθημερινές συζητήσεις που όλοι έχουμε κάνει, συναντηθούν με τα επιστημονικά δεδομένα και την κοσμοθεωρία του ΚΚΕ μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα στη λαϊκή συνείδηση. Με αυτή την έννοια η έκδοση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας δεν είναι μόνο μία παρέμβαση σε επιστημονικά – ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα της διαπάλης γύρω από την πανδημία, αλλά και ένα βιβλίο δράσης για κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται.

– Προσωπικός γιατρός: Δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για έναν μικροτραυματισμό ή μια αδιαθεσία; Δεν μπορεί αυτό το μέτρο να ελαφρύνει την πίεση στα νοσοκομεία, αλλά και να μειώσει την ταλαιπωρία για τους ασθενείς;

– Μα δεν έρχεται να λύσει αυτό η συγκεκριμένη ρύθμιση αφού αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπιστεί ένας μικροτραυματισμός ή μία αδιαθεσία, θα ανέπτυσσε και θα στελέχωνε χωρίς δεύτερη συζήτηση τα Κέντρα Υγείας και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με προσωπικό, εξοπλισμό για να υπάρχει πλήρης κάλυψη όλες τις ώρες της μέρας και όλο τον χρόνο σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Ο «προσωπικός γιατρός» του νόμου της κυβέρνησης δεν έρχεται να ανακουφίσει τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά να λειτουργήσει ως κόφτης σε αναγκαίες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις που καθόλου εξειδικευμένες δεν είναι. Ακόμα και η αντικατάσταση του όρου «οικογενειακός» από τον όρο «προσωπικός» ιατρός οδηγεί σε αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των μελών μιας οικογένειας και υποτίμηση των κοινών γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που καθορίζουν την υγεία τους.

Τι ακριβώς θα αλλάξει όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, όταν οι σημερινοί «οικογενειακοί γιατροί», οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οι αυτοαπασχολούμενοι μετονομαστούν σε προσωπικούς γιατρούς; Τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας πώς θα αντιμετωπίζουν ακόμα και «συνήθη προβλήματα υγείας»; Μάλιστα η κυβέρνηση το τερματίζει αφού εντάσσει στις αρμοδιότητές τους και υπηρεσίες πρόληψης. Απλά για γέλια. Εδώ τους ασθενείς με απλά προβλήματα υγείας δεν αντιμετωπίζουν, θα αντιμετωπίσουν και τις ανάγκες πρόληψης των υγειών για να μην αρρωστήσουν; Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι εκτός ωραρίου λειτουργίας του ιατρείου τους, το βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα;

Με τον «προσωπικό γιατρό» ισχύει στο ακέραιο ότι «το ράσο δεν κάνει τον παπά». Ο προσωπικός γιατρός είναι απολύτως χρήσιμος θεσμός, όταν αυτός εντάσσεται σε ένα πλήρως αναπτυγμένο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, στελεχωμένο με όλες τις ειδικότητες γιατρών και άλλων υγειονομικών, με πλήρη ανάπτυξη εργαστηρίων, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό. Κάτι το οποίο ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων «μνηστήρων» και «σωτήρων».

– Από ό,τι καταλαβαίνουμε το συγκεκριμένο μέτρο δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που το ΚΚΕ προτείνει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Περιγράψτε μας, λοιπόν, την πρόταση και την αντίληψη του Κόμματος.

– Εν συντομία γιατί ολοκληρωμένα η θέση του ΚΚΕ έχει παρουσιαστεί από τον ΓΓ της ΚΕ σε διάφορες εκδηλώσεις και πιο αναλυτικά σε εκδήλωση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας στις 2/11/2021: Το ΚΚΕ παλεύει για μία άλλου τύπου ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών». Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας με τα Αποκεντρωμένα Ιατρεία και τις Κινητές Μονάδες που συνδέονται με αυτό. Είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι, γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ψυχίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και άλλοι), οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών Υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Τα κριτήρια ανάπτυξης της ΠΦΥ πρέπει να είναι: α) Η πλήρης και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, β) η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών. Γι’ αυτό πρέπει να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας, εργασίας, σπουδών κλπ., γ) οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής (βιομηχανικές – αγροτικές – τουριστικές – ορεινές περιοχές, νησιά) και δ) οι ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, όπως βρεφικός – παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, Ρομά, πρόσφυγες – μετανάστες κλπ. Οι μονάδες ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας – Πολυϊατρεία – Αποκεντρωμένα Ιατρεία – Κινητές Μονάδες) διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που υπάρχουν.

– Εκτός από την Πρωτοβάθμια προχωρά και το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», το οποίο παρουσιάζεται ως ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» με βάση τις μέχρι τώρα εξαγγελίες περιλαμβάνει την επέκταση της Σύμπραξης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων – μονάδων – κλινικών, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ όπως οι μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας, το «άνοιγμα» της δυνατότητας των γιατρών του ΕΣΥ για ιδιωτικό έργο εντός των δημόσιων μονάδων Υγείας με κίνητρο την ενίσχυση του εισοδήματος και στόχο την αύξηση των εσόδων των αυτοχρηματοδοτούμενων δημόσιων μονάδων Υγείας. Επίσης υπάρχει στην «ατζέντα» η μεγαλύτερη και βαθύτερη εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης στην ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας της ΠΦΥ. Κάποια από αυτά νομοθετήθηκαν ήδη και κάποια διά στόματος πρωθυπουργού θα είναι «έργο» της δεύτερης τετραετίας όπως για παράδειγμα ο λεγόμενος νέος υγειονομικός χάρτης που θα προβλέπει συγχωνεύσεις και κλεισίματα κλινικών και νοσοκομείων, με κριτήρια «οικονομικής απόδοσης» και όχι με κριτήρια κοινωνικών αναγκών. Θυμίζω την παλαιότερη κατάργηση χιλιάδων κλινών νοσηλείας με το κριτήριο του βαθμού «πληρότητας» λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία… Επομένως, είναι φανερό ότι άλλο πράγμα εννοεί ο καθένας ως ενίσχυση. Για το ΚΚΕ ενίσχυση σημαίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποδομές, εξοπλισμός και δωρεάν Υγεία για τον λαό. Για την κάθε κυβέρνηση «ενίσχυση» σημαίνει η επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες με ασθενείς πελάτες.

– Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι, όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μια γενικότερη απέχθεια προς κάθε τι δημόσιο; Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, μια άλλη κυβέρνηση, έστω και μέσα στο σημερινό πλαίσιο, να περιφρουρήσει και να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ;

– Κάθε κυβέρνηση στην Υγεία είναι χειρότερη από την προηγούμενη και αυτό αποδεικνύεται αν δούμε όλες τις αποφάσεις των τελευταίων ετών. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της παροχής υπηρεσιών, η αύξηση πληρωμών και της συμμετοχής των ασφαλισμένων, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου – κρατικού τομέα Υγείας είναι κατευθύνσεις που προχωράνε χωρίς το παραμικρό διάλειμμα ανεξαρτήτως χρώματος κυβέρνησης. Άλλωστε, ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για τον προσωπικό γιατρό, τον ΕΟΠΥΥ και το φάρμακο ήταν όλος επιμέρους τροποποιήσεις του αντίστοιχου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο μεγάλες διαφορές έχουν… Είναι γνωστό επίσης ότι όλα τα αστικά κόμματα πιστεύουν στη Συνύπαρξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και αναγνωρίζουν την Υγεία ως ένα πεδίο μπίζνας επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετικό πράγμα στο μυαλό τους από ό,τι καταλαβαίνει ο απλός κόσμος όταν ακούει τη λέξη «δημόσιο», αφού και οι τρεις μιλάνε για ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που στην ταμπέλα θα γράφει «δημόσιο» και μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κρατικά ή ιδιωτικά συμφέροντα. Το κυριότερο: Το «νέο ΕΣΥ» του ενός ή του άλλου είναι κατ’ όνομα δωρεάν, αφού ο λαός μας το έχει χρυσοπληρώσει μέσω των άμεσων πληρωμών και συμμετοχών και έμμεσα μέσω των υπέρογκων εισφορών του στα ασφαλιστικά ταμεία.

– Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας αφορά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις. Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχουν για την ώρα τέτοιου είδους αναχρονιστικοί περιορισμοί, ποια είναι η κατάσταση που συναντά μια γυναίκα που θέλει να προχωρήσει σε άμβλωση;

– Η απόφαση αυτή τραβάει την κουρτίνα και δείχνει για άλλη μία φορά τη σαπίλα του συστήματος της χώρας της «ελευθερίας και της δημοκρατίας», η οποία μάλιστα από την εργασία χιλιάδων εργατών και επιστημόνων έχει επιτύχει τεράστια ιατροτεχνολογικά επιτεύγματα που δεν είναι καν προσιτά στον λαό της. Η συγκεκριμένη απόφαση γιγαντώνει τα εμπόδια που συναντούν οι εργαζόμενες, άνεργες, οι ανασφάλιστες γυναίκες στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές. Τα δεσμά είναι ήδη πιο βαριά για εκατομμύρια γυναίκες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να ξεπεράσουν τους νομικούς περιορισμούς ταξιδεύοντας σε κάποια άλλη Πολιτεία. Αν και το θέμα των αμβλώσεων είναι ένα πιο σύνθετο κοινωνικό ζήτημα, στην Ελλάδα για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να γνωρίζει πως η άμβλωση είναι μία επεμβατική πράξη που γίνεται μόνο σε δύο από τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στα οποία προσέρχονται πάνω από 150 νέες γυναίκες κάθε μήνα από την Αττική και περιοχές της επαρχίας, πολλές φορές κρυφά από τους δικούς τους ανθρώπους, με δικά τους έξοδα διαμονής, για να αποφύγουν το στιγματισμό. Ασπίδα προστασίας απέναντι στην αντιδραστικοποίηση και στην οπισθοδρόμηση είναι η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν ασφαλή άμβλωση, στην προστασία της αναπαραγωγικής υγείας της.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...