Γ. Στόλτενμπεργκ: Αναβάθμιση της παρουσίας και των συμμαχιών του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό

Πηγή: nato.int

Ετοιμότητα για περαιτέρω αναβάθμιση της παρουσίας και των συμμαχιών του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και σε στρατιωτικό, εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη χτεσινή του εμφάνιση σε ιαπωνικό πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας τις πολυήμερες επαφές του στην Ασία (ξεκίνησαν από τη Νότια Κορέα).

Εχοντας ήδη χαρακτηρίσει από την πρώτη μέρα την Κίνα «πρόκληση για τα συμφέροντά μας», χτες ο Στόλτενμπεργκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της σχέσης Κίνας – Ρωσίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά όπως και οι σημαντικές επενδύσεις της Κίνας και οι νέες προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες υπογραμμίζουν απλώς ότι η Κίνα αποτελεί απειλή, αποτελεί πρόκληση και για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια δεν είναι περιφερειακή αλλά παγκόσμια», είπε ο Στόλτενμπεργκ, στη λογική του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, εξέφρασε πάλι τη «δυσαρέσκεια» του Πεκίνο, επικρίνοντας το ΝΑΤΟ ότι «προσπάθησε συνεχώς να φτάσει πέρα από την παραδοσιακή αμυντική ζώνη και το πεδίο εφαρμογής του, να ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς και τους δεσμούς ασφαλείας με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...