Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ «δεν πρέπει να επιτρέψει» στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, επισημαίνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση στα νότια της χώρας, όπου ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει με τη βοήθεια των αμερικανικών συστημάτων HIMARS να οργανώσει αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Χερσώνας και ενδεχομένως και της Ζαπορίζια.

Παρά το υψηλό κόστος για τα κράτη του ΝΑΤΟ, που σε μεγάλο βαθμό φορτώνεται στους λαούς μαζί με τους κινδύνους της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, «είναι προς το συμφέρον μας να μην επιτύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία που εκφώνησε στο συνέδριο της Νεολαίας του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος.

«Πληρώνουμε ένα τίμημα για τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Για τη στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη. Για τις κυρώσεις, που οδήγησαν σε αυξημένο πληθωρισμό και υψηλότερες τιμές στις χώρες μας», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κατάσταση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «σκεφτεί να κάνει οτιδήποτε παρόμοιο σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, ολόκληρη η Συμμαχία θα αντιδράσει», ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, ο Καναδάς θα στείλει έως και 225 στρατιωτικούς του στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να εκπαιδεύσουν εκεί Ουκρανούς νεοσύλλεκτους, ανακοίνωσε η Καναδή υπουργός Αμυνας, Αν. Αναντ.Κρεμλίνο: Το ΝΑΤΟ ευθύνεται για τις εντάσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο

Από την πλευρά της, η Μόσχα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ως την «πραγματική απειλή για την παγκόσμια τάξη και την κατάσταση στον κόσμο και στην ήπειρό μας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σημείωσε πως η κατάσταση στην Ευρώπη «διαμορφώνεται εδώ και δεκαετίες» με τον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

«Προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε το ΝΑΤΟ έναντι της χώρας μας, φέρνοντας επανειλημμένα τις υποδομές του πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», είπε, ενώ υπενθύμισε το πραξικόπημα που έγινε στην Ουκρανία το 2014, «το οποίο ενορχηστρώθηκε με κόπο από τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...