G20: Σήμερα ξεκινά η Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών

G20

Στη Βενετία ξεκινά σήμερα η διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της συνόδου θα είναι το παζάρι και οι όροι για μια πιθανή αναδιάρθρωση χρεών και δανείων, κυρίως των «αναπτυσσόμενων» χωρών.

Η χορήγηση δανείων, βέβαια, όπως και η όποια «επαναδιαπραγμάτευσή» τους αποτελεί μεγάλο πεδίο παρέμβασης και ανταγωνισμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, για την ενίσχυση της θέσης τους σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, με την Κίνα να ισχυροποιεί το ρόλο της ως μεγάλος πιστωτής εδώ και πολλά χρόνια, θυμίζουμε π.χ. πρόσφατα στο Αφγανιστάν, αλλά και άλλες χώρες.

Με αυτό το δεδομένο, τις μέρες πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20, πολλαπλασιάστηκαν οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις σε διάφορα δυτικά ΜΜΕ για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τα άφθονα δάνεια που εδώ και χρόνια «μοιράζει» απλόχερα η Κίνα σε πολλά κράτη (βαλκανικά, αφρικανικά κ.ά.), με όρους πολλαπλά ωφέλιμους για την ικανοποίηση ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών του Πεκίνου.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μαυροβουνίου, που το 2014 πήρε δάνειο 944 εκατ. δολάρια από την κινεζική Export – Import Bank of China, για να κατασκευαστεί ένα τεράστιο οδικό έργο, με την τότε αντιπολίτευση και άλλες δυνάμεις να αμφισβητούν τη χρησιμότητά του. Την κατασκευή του έργου ανέλαβαν επίσης κινεζικά κεφάλαια, η Κρατική Εταιρεία Κατασκευής Δρόμων και Γεφυρών της Κίνας (CRBC).

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου Τζάκοβ Μιλάτοβιτς δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με ευρωπαϊκές ή / και αμερικανικές τράπεζες, για την «ανταλλαγή ή αναχρηματοδότηση» περίπου 1 δισ. δολαρίων από το χρέος που η Ποντγκόριτσα έχει απέναντι στην Κίνα, προσδοκώντας μεταξύ άλλων να μειώσει και το σχετικό επιτόκιο κάτω από 1% (από περίπου 2% που είναι σήμερα με τους Κινέζους πιστωτές). «Θα το κάνουμε σίγουρα αυτό με δυτικές τράπεζες» τόνισε ο Μιλάτοβιτς, μέλος μιας κυβέρνησης που επικράτησε μετά τις εκλογές του περασμένου χειμώνα και θεωρείται ότι έχει πιο «φιλοδυτικό» προφίλ.

Πρόσφατα, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» φιλοξένησε εκτενές δημοσίευμα, συνδέοντας το κινεζικό επενδυτικό σχέδιο «Δρόμος του Μεταξιού» με μια μεγάλη «παγίδα χρέους» που το Πεκίνο προσπαθεί να «στήσει» σε πολλές χώρες, διευρύνοντας τη γεωπολιτική του επιρροή, στο πλαίσιο της αναμέτρησής του με τις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα παρέθετε δηλώσεις αξιωματούχων μεταξύ άλλων από Μαλαισία και Κένυα, που μιλούσαν για τους «πολύ σκληρούς» όρους αποπληρωμής των κινεζικών δανείων. Για παράδειγμα, «σενάρια» συνδέουν τις δυσκολίες που έχει η Κένυα να αποπληρώσει κινεζικό δάνειο με την προσπάθεια «κατάληψης» του λιμανιού της Μομπάσα από κινεζικά κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ανεξάρτητα από το ποιο ισχυρό καπιταλιστικό κράτος ή ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία στήνει την εκάστοτε «παγίδα χρέους», χαμένοι βγαίνουν οι λαοί, που δεν έχουν κανένα όφελος από τη μία ή την άλλη… «ανταλλαγή» ή «αναχρηματοδότηση». Τα δάνεια εξάλλου, είναι μέρος της αναπαραγωγής του κεφαλαίου, τα οποία πληρώνει πολλαπλά ο λαός.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Dailymail.co.uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...