G7: Σε όλες τις συζητήσεις τους αναδύεται η αντιπαράθεση με την Κίνα

Στη δεύτερη μέρα στη σύνοδο των G7, στην Κορνουάλη της Ν. Αγγλίας, ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε και η στάση που θα κρατήσουν οι χώρες του G7 απέναντι στην Κίνα και  τη Ρωσία. Ιδιαίτερη θέση στις συζητήσεις θα έχει το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας σε σχέση με τις «υπερβολικές απαιτήσεις» από την Ε.Ε.

Παρακολουθώντας κανείς το περιεχόμενο των συζητήσεων στη σύνοδο των επτά μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά και τις προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ – Ε.Ε. διαπιστώνει ότι τα μέτωπα των αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών δυναμώνουν ακόμα περισσότερο και οι λαοί από όλα αυτά τίποτε καλό δεν μπορούν να περιμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στη Γενεύη ανακοίνωσαν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα αυτή έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια από το 2014.

Ταυτόχρονα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ρωσία διευρύνει τις πυρηνικές της δυνατότητες, αναπτύσσοντας καινοτόμα και αποσταθεροποιητικά όπλα, καθώς και ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας ενισχύεται ταχέως και πυκνώνουν οι κοινές ασκήσεις Κίνας-Ρωσίας, μεταξύ άλλων στην Ευρω-Ατλαντική περιοχή. 

Στη σύνοδο των G7 έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική, σε μια προσπάθεια να διευρυνθούν οι λυκοσυμμαχίες και με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της Κίνας. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις χώρες του G7 από την διείσδυση των κινεζικών μονοπωλίων στις υποδομές, μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταλλευτική βιομηχανία, καθώς και από την μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία που αναπτύσσει η Κίνα: «Μια ζωή, ένας δρόμος».

Συνεχίστηκαν επίσης οι συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των ιμπεριαλιστικών κρατών για την «πράσινη ανάπτυξη», το εμπόριο, τις επενδύσεις στις υποδομές των «αναπτυσσόμενων» χωρών, τη «διπλωματία των εμβολίων», με το μάτι στραμμένο πάντα προς την ανταγωνιστικές δυνάμεις την Κίνα και τη Ρωσία.

Συμφωνήθηκε να τερματιστεί η διαμάχη για τις επιδοτήσεις των «Airbus» και «Boeing», καθώς και με το χάλυβα και το αλουμίνιο. Επίσης να υιοθετηθεί η πρόταση του Μπάιντεν για να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα ελάχιστος φορολογικός συντελεστής τουλάχιστον 15% για τις επιχειρήσεις. Παρά τις μεγάλες φοροαπαλλαγές που έχουν τα μονοπώλια, η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην εξασφάλιση νέων κεφαλαίων για τη στήριξη των καπιταλιστικών οικονομιών του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του, στο φόντο του εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα.

Το ΚΚΕ στις θέσεις του για το 21ο Συνέδριο έχει επισημάνει ότι το Πράσινο New Deal, δηλαδή η πολιτική, που ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αποτελεί την κυρίαρχη ατζέντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου διεθνώς, αποτελεί τον άξονα που διατρέχει τόσο την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Είναι η απάντηση στον οξύτατο ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των πολυεθνικών, στην κούρσα ελέγχου των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Τα αστικά κόμματα Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ 25 υποστηρίζουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι πάνω από κόμματα για την προστασία του πλανήτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιχειρούν να εγκλωβίσουν το λαό, στη  διαχείριση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και να τον υποτάξουν στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από αυτές τις λογικές και να παλέψει για την αποτροπή αυτών των σχεδίων, να οργανώσει τον αγώνα του για την ανατροπή της καπιταλιστικής οικονομίας, για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό την οργάνωση της παραγωγής, για οικονομία που θα ικανοποιεί τις εργατικές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ο ΜΑΡΚΟΝΗΣ

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...