Γαλλία: Διαδηλώσεις στο Παρίσι μετά από τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Ένας 17χρονος σκοτώθηκε χτες στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, δεχόμενος εξ επαφής πυροβολισμό από αστυνομικό μέσα σε αυτοκίνητο.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει ένα όχημα σταματημένο, με δύο αστυνομικούς να στέκονται κοντά στο μπροστινό παράθυρο, ενώ ο ένας σημαδεύει με το όπλο του τον οδηγό. Όταν ο νεαρός επιχείρησε να διαφύγει, ο ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε στο στήθος. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο.

Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Οι αστυνομικές αρχές επικαλέστηκαν ότι το όχημα -που ήταν νοικιασμένο- εμπλεκόταν σε αρκετές τροχαίες παραβάσεις και έκαναν λόγο για …«άρνηση συμμόρφωσης» από τη μεριά του θύματος, για να δικαιολογήσουν την εξέλιξη.

Δικηγόρος της οικογένειας του θύματος δήλωσε ότι η άρνηση συμμόρφωσης δεν δικαιολογεί τη χρήση όπλου από αστυνομικό και ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομική διαδικασία κατά των δύο αστυνομικών, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ο θάνατος του 17χρονου οδήγησαν σε νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας. Αν και η αστυνομία ισχυριζόταν πως η κατάσταση βρισκόταν «υπό έλεγχο» λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η ένταση συνεχίστηκε, εξαπλώθηκε και στα προάστια Ανιέρ, Κολόμπ, Σουρέν, Ομπεριβιλιέ, Κλισί-σου-μπουά και Μαντ-λα-Ζολί. Στη Ναντέρ εκτοξεύθηκαν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών.

Εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ωδείο. Στη Μαντ-λα-Ζολί πήρε φωτιά Νηπιαγωγείο.

Πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και αυτοκίνητα, καταστράφηκαν υπόστεγα αυτοκινήτων. Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα. Οι αστυνομικές έκαναν επανειλημμένα χρήση δακρυγόνων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...