Γαλλία: Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν – Δεύτερος ο Μελανσόν – Ψηλά η Λεπέν

Γαλλικές Βουλευτικές Εκλογές (΄β γύρος) 19/06/2022 - Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν - Δεύτερος ο Μελανσόν - Ψηλά η Λεπέν
Φώτο Αρχείου / Γαλλικές Βουλευτικές Εκλογές (΄β γύρος) 19/06/2022 – Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν – Δεύτερος ο Μελανσόν – Ψηλά η Λεπέν

«Νερό στον μύλο» της εξελισσόμενης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία έριξαν εκ νέου τα αποτελέσματα του χθεσινού β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που ανέδειξαν σε μεγάλο χαμένο το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Έχασε την πλειοψηφία ο Μακρόν, δεύτερος ο Μελανσόν, ψηλά η Λεπέν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, η συμμαχία «Μαζί» (όπου συμμετέχουν το κόμμα του Μακρόν «Αναγέννηση» και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν, όπως τα κεντρώα MoDem και «Ορίζοντες») έλαβε 247 έδρες (από 347 που είχε) ενώ η «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES), η οσιαλδημοκρατική-κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, στην οποία εκτός από το κόμμα του («Ανυπότακτη Γαλλία») συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, οι Οικολόγοι και άλλες αντίστοιχες δυνάμεις, έλαβε 142 έδρες.

Αυτό σημαίνει ότι το στρατόπεδο του Μακρόν, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 577 βουλευτών και βγήκε αποδυναμωμένο. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, η NUPES αναδεικνύεται σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι του κατακερματισμού και των μειωμένων ποσοστών που εμφάνιζε μέχρι πρότινος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας – κεντροαριστεράς. Ο δε ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν, σημείωσε εκλογική εκτόξευση κατακτώντας 89 έδρες (είχε 8) και θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε το 48%.

Ξεκινούν παζάρια για την επόμενη μέρα

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η έλλειψη αυτοδυναμίας δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα κύκλος σκληρών ενδοαστικών παζαριών.

Η νυν πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, που επανεξελέγη βουλευτής οριακά, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία κ.α.

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES.

Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη δεξιά αλλά και από την αριστερά, μετά την αναπάντεχη αύξηση της δύναμης του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

Η Λεπέν υποσχέθηκε ότι το κόμμα της θα ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση αλλά ταυτόχρονα «υπεύθυνη» και θα σέβεται τους θεσμούς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, BBC)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...