Γαλλία: Εκκενώθηκε λόγω απειλής για βόμβα το σχολείο όπου δολοφονήθηκε την Παρασκευή εκπαιδευτικός

Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο στη Γαλλία

Εκκενώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί λόγω απειλής για βόμβα το σχολείο στην Αράς της βόρειας Γαλλίας, όπου δολοφονήθηκε την Παρασκευή ένας εκπαιδευτικός από έναν 20χρονο πρώην μαθητή του σχολείου που είχε σχέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους. 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν από το σχολείο όπου ο Ντομινίκ Μπερνάρ δολοφονήθηκε με μαχαίρι.

Ο 20χρονος δράστης ήταν γνωστός στην αστυνομία για τις σχέσεις του με ισλαμιστές. Την παραμονή της επίθεσης η αστυνομία του είχε κάνει έλεγχο, ενώ παρακολουθούσαν τις τελευταίες μέρες τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες. Ο πατέρας του απελάθηκε το 2018 ως ισλαμιστής και ο μεγαλύτερος αδερφός του φυλακίστηκε για τη συμμετοχή του σε σχεδιασμένη επίθεση με στόχο το Ελιζέ. 

Η δολοφονία του Μπερνάρ αποτέλεσε την αφορμή για ένα ακόμη κρεσέντο αστυνομοκρατίας και πογκρόμ κατά των μεταναστών από την κυβέρνηση του Εμ. Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς του να «ενσαρκώσουν ένα αδίστακτο κράτος απέναντι σε όλους εκείνους που φέρουν μίσος και τρομοκρατικές ιδεολογίες». Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση διέταξε τη «λεπτομερή» επανεξέταση της κατάστασης όλων των απελαθέντων αλλοδαπών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Μετά την επίθεση, η χώρα τέθηκε την Παρασκευή σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας και ο Μακρόν διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών για να αυξηθούν οι περιπολίες ασφαλείας. Ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ζήτησε την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλες τις σχολικές εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 1.000 στελεχών ασφαλείας από το υπουργείο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υποστήριξε τη «συστηματική απέλαση οποιουδήποτε αλλοδαπού (…) θεωρείται επικίνδυνος από τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...