Γαλλία: Εκτός νόμου οι «Γκρίζοι Λύκοι»

Γαλλία - Ο πύργος του Άιφελ - Παρίσι-Γαλλία
Ο πύργος του Άιφελ (Φώτο Αρχείου / Παρίσι, Γαλλία / Πηγή: PEXELS)

Η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε σήμερα και επίσημα να θέσει εκτός νόμου την ακροδεξιά τουρκική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι», όπως ανακοίνωσε από τη Γαλλία ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, που αναφέρθηκε και σε σχετικές «εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας». Κατηγόρησε την τουρκική οργάνωση ότι «υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες».

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, υπεραμύνθηκε της σχετικής απόφασης, κατηγορώντας τους «Γκρίζους Λύκους» ως υπεύθυνους για «εξαιρετικά βίαιες ενέργειες», «εξαιρετικά βίαιες απειλές» και «υποκίνηση μίσους εναντίον των αρχών αλλά και των Αρμενίων». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόσφατη βεβήλωση αρμένικου μνημείου στη Λυών.

Η εξέλιξη σημειώνεται με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης Γαλλίας – Τουρκίας, που δεν αφορά βέβαια καμιά «σύγκρουση πολιτισμών» αλλά συγκρουόμενα συμφέροντα σε κρίσιμες γεωστρατηγικά περιοχές, όπως η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η ΝΑ Μεσόγειος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...