Γαλλία: Επιταχύνει την παραγωγή εξοπλισμών για το Κίεβο και την ίδια

Το Αντιαεροπορικό - Αντιπυραυλικό Σύστημα SAMP-T με πυραύλους ASTER 30 του Ευρωπαϊκού Ομίλου MBDA
Φώτο Αρχείου / Το Αντιαεροπορικό – Αντιπυραυλικό Σύστημα SAMP-T με πυραύλους ASTER 30 του Ευρωπαϊκού Ομίλου MBDA

Το Παρίσι αναμένει από το Πεκίνο, στρατηγικό εταίρο της Μόσχας, «να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία» σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα. Στις αρχές Μάη αναμένεται ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να επισκεφτεί το Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν.

Ο Σεζουρνέ ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι να υπάρξει «ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Ουκρανία», διότι «προφανώς η Κίνα διαδραματίζει ρόλο – κλειδί στην ανεξαρτησία και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Η Κίνα προωθεί δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» και συνομιλίες για «διευθέτηση» της σύγκρουσης, και πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμένος της για την Ευρασία πραγματοποίησε περιοδεία σε Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι εξελίξεις την Ουκρανία είναι «ζωτικής σημασίας διακύβευμα για την Ευρώπη» και «γι’ αυτόν τον λόγο η Γαλλία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενό διάλογο με την Κίνα».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις Γαλλίας – Κίνας ο Σεζουρνέ τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε να αποδεσμευτούμε από την Κίνα», δηλαδή «να μειώσουμε σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών.

Τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα συζητιέται πιο έντονα στην Ευρώπη η «ανάγκη» να μειωθεί η «εξάρτηση» της ΕΕ και των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κινεζική οικονομία, με την κυρίαρχη τάση να είναι αυτή της «μείωσης του κινδύνου» και όχι της «αποδέσμευσης», καθώς μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια διατηρούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στις μπίζνες με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ζήτησε «οικονομική εξισορρόπηση», διότι «οι συναλλαγές πρέπει επίσης να βασίζονται σε υγιή και βιώσιμη βάση».

Η Γαλλία δεν αποκλείει «επιτάξεις» στην πολεμική βιομηχανία

Εκατοντάδες παλιά αλλά «ακόμα λειτουργικά» τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB, καθώς και πυραύλους «Aster» για το σύστημα SAMP/T MAMBA, θα στείλει η γαλλική κυβέρνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο πλαίσιο νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας. Τα οχήματα θα παραδοθούν το 2024 και στις αρχές του 2025.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σ. Λεκορνί, δεν απέκλεισε «επιτάξεις» ή το ενδεχόμενο επιβολής σε βιομηχανίες να δώσουν προτεραιότητα στις στρατιωτικές ανάγκες, για να επιταχυνθεί η παραγωγή.

Το Παρίσι απαιτεί η γαλλική «αμυντική» βιομηχανία να αυξήσει και να επιταχύνει την παραγωγή της για να καλυφθούν οι ανάγκες του γαλλικού στρατού και να εξασφαλιστεί διάρκεια στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία.

«Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια πυραύλων MBDA μάς οφείλει ταχείες παραδόσεις. Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν εκτελεστικά διατάγματα που προβλέπουν ότι το υπουργείο Άμυνας θα αστυνομεύει την τήρηση των υποχρεώσεων ως προς τα αποθέματα, την προτεραιοποίηση των συμβάσεων, ακόμα και με επιτάξεις», επεσήμανε ο Λεκορνί.

Ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι εκτός της Ουκρανίας η Γαλλία χρειάζεται επίσης να διατηρήσει και να αυξήσει το απόθεμα πυραύλων τύπου «Aster», που χρησιμοποιούνται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό για την απόκρουση επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...