Γαλλία: Έρευνες σε πέντε τράπεζες που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή

Η γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde, ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε πέντε τράπεζες στην περιοχή του Παρισιού που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή, η οποία σχετίζεται με το λεγόμενο σύστημα «CumCum», ένα φορολογικό καθεστώς για τα μερίσματα.

Η αποκαλούμενη στη χρηματοοικονομική ορολογία πρακτική «CumCum» συνίσταται στη διαφυγή του φόρου επί των μερισμάτων τον οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι ξένοι κάτοχοι μετοχών εισηγμένων γαλλικών εταιρειών. Ειδικότερα, οι κάτοχοι μετοχών εμπιστεύονται τους τίτλους τους σε μια τράπεζα όταν εισπράττεται ο φόρος, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση. Η πρακτική αυτή έγινε γνωστή το 2018, όταν μια ομάδα 16 μέσων ενημέρωσης την αποκάλυψε μέσω των «Αρχείων CumEx».

Οι σημερινές έρευνες διεξάγονται, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας, από 16 Γάλλους δικαστές και περισσότερους από 150 ανακριτές, παρουσία έξι Γερμανών εισαγγελέων. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Η γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας , BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP), Natixis και HSBC, σύμφωνα με τη Le Monde.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...