Γαλλία – Γερμανία: Διακηρύττουν «Το στρατηγικό (τους) συμφέρον για σχέσεις συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία»

Από την καθέλκυση του 1ου υποβρυχίου Type 214 της Γερμανικής Τhyssenkrupp Marine Systems,σε ναυπηγείο της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Από την καθέλκυση του 1ου υποβρυχίου Type 214 της Γερμανικής Τhyssenkrupp Marine Systems,σε ναυπηγείο της Τουρκίας / Πηγή: TWITTER

«Το στρατηγικό μας συμφέρον για σχέσεις συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία» διακηρύττουν σε Κοινή τους Ανακοίνωση οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας (μετά από την προχτεσινή Σύνοδό τους, βλέπε σχετικό θέμα), με φόντο την αναθέρμανση ευρύτερων διεργασιών στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συνολικά τη ΝΑ Μεσόγειο – Βόρεια Αφρική – Μέση Ανατολή.

Ανήμερα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, που με τη σειρά της επιβεβαίωσε τα παζάρια για διευθετήσεις ευρωατλαντικής κοπής και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα εστιάσει και στην ανάπτυξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων, Μακρόν και Μέρκελ τόνισαν ότι «είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία με ένα πνεύμα αμοιβαία εποικοδομητικό, που θα υπόκειται σε διαρκή μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην εποικοδομητική συνεισφορά της στη διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων», παροτρύνοντας «όλους τους εμπλεκόμενους» να «συμβάλλουν σε μια βιώσιμη λύση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν».

Μ. Τσαβούσογλου: Σημαντικά περιθώρια συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας

Στο μεταξύ, τα σημαντικά περιθώρια συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας περιέγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, που μιλώντας στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ανήγγειλε νέα συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, σε Αγκυρα ή Ουάσιγκτον. Ο Τσαβούσογλου ξεχώρισε ξανά ως πεδία σύσφιξης της διμερούς σχέσης τη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι «συζητήσαμε ότι αυτές (οι σχέσεις μας) μπορούν να επεκταθούν σε Αφρική και Ασία», εστιάζοντας και στις «δυνατότητες που έχουν αυξηθεί στο Κέρας της Αφρικής».

Σημειωτέον ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και η ανάγκη «αντιμετώπισης» και των σημαντικών διαφωνιών που παραμένουν απασχόλησαν και τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν, που συνεχίζει πολυήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Ασία, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της Κίνας. Η Σέρμαν συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ονάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να δεσμευτούν μαζί μας. Είναι νέα κυβέρνηση και προχωρούν αργά».

Δείτε ακόμα...