Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία συμφώνησαν για το «Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης»

Μακέτα της γαλλικής Dassault Aviation

Σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του «Μελλοντικού Εναέριου Συστήματος Μάχης» (SCAF) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν στην υπογραφή των συμβολαίων μελέτης του SCAF, τα οποία θα οδηγήσουν στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου το 2027, στα πλαίσια της ενίσχυσης της «κοινής άμυνας» της ΕΕ. Το εκτιμώμενο κόστος του σχεδίου υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα είναι περισσότερο από ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς και συγκεκριμένα ένα «σύστημα συστημάτων» που πλαισιώνουν ένα αεροσκάφος με συνοδευτικά drones. Το σύνολο συνδέεται μέσω ενός «cloud μάχης» με τα άλλα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε μία πολεμική επιχείρηση.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας Φλοράνς Παρλί, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και Μαργκαρίτα Ρόμπλες χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ισορροπημένη». Το Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης, που ξεκίνησε το 2017 από την Γαλλία και την Γερμανία, θα αντικαταστήσει στον ορίζοντα του 2040 τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Eurofighter. Στην ανάπτυξή του συμμετέχουν η γαλλική Dassault Aviation, η Airbus και η ισπανική Indra.

Δείτε ακόμα...