Γαλλία: Η διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου «η πιο πιθανή επιλογή», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας

Mε την ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας και τις εκατέρωθεν προετοιμασίες για μακροχρόνιο πόλεμο να εντείνονται συνεχώς, οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται μπροστά σε έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα με τεράστια ακρίβεια και επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.

Εκτός από τη Γερμανία και η Γαλλία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την μετάβαση σε ένα καθεστώς ενεργειακής έκτακτης ανάγκης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».

Η ενεργειακή κρίση είναι για τον υπουργό «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...