Γαλλία: Η Κυβέρνηση θα προτείνει διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Γαλλική σημαία

Την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού καναλιού Europe 1. Η γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ‘απάντησης’ της Γαλλίας απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με το Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους, εάν ο Ερντογάν συνέχιζε την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο και τις διακηρύξεις «μίσους» προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για Ισλαμοφοβία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον τελευταίο καιρό έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις έχουν παραπεμφθεί για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Η τελωνειακή ένωση επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές αφορολόγητων και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μέσα εναντίον της Τουρκίας επιτιθέμενη στο πορτοφόλι. Στο πλαίσιο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται ότι αυτή μελετάται αυτό το μονοπάτι, αλλά ότι θα απαιτήσει τη συμφωνία των άλλων αρχηγών κυβερνήσεων της Ένωσης», αναφέρει το κανάλι.

Ωστόσο, το όπλο των οικονομικών κυρώσεων παραμένει δύσκολο, όπως αναφέρεται, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στις γαλλικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Με την αλλαγή στάση της Γαλλίας, οι πιθανότητες αυξάνονται για πίεση προς την Άγκυρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί η ομόφωνη γνώμη των υπόλοιπων χωρών -κάτι που πάντα είναι δύσκολο στην ΕΕ.

Αίτημα και της Αθήνας

Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, με «φόντο» τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε ζητήσει πριν από τρεις εβδομάδες και η Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε στείλει επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι, τονίζοντας πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν πως στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Κυρώσεις που συνεχώς αναβάλλονται απο την ΕΕ λόγω της στρατηγικής της επιλογής πέραν των σημαντικών οικονομικών επενδύσεων κρατών-μελών της στην Τουρκία, να την διατηρήσει πάση θυσία στο ευρωατλαντικό πλαίσιο ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, έναντι της Ρωσίας και Κίνας.

Φυσικά ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες κυρώσεις, δεν θα ανατρέπουν τη συνέχιση των οικονομικών δράσεων μονοπωλίων της ΕΕ σ΄αυτήν, ούτε φυσικά θ΄αλλάξει η συμμαχική στρατηγική μαζί της- όποια μορφή και αυτή έχει.

Προφανώς και οι λόγοι αυτής της αντιπαράθεσης της Γαλλίας με την Τουρκία, είναι πολύ βαθύτεροι και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα δυο κράτη για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου και οι δυο αστικές τάξεις Γαλλίας και Τουρκίας, ανταγωνίζονται η μεν Γαλλική να ‘πάρει’ πίσω στη Β. Αφρική και γενικότερα την περιοχή από την εποχή της αποικιοκρατίας, η δε Τουρκική να αναβαθμίσει τη θέση της ως γεωστρατηγικός παράγοντας στην περιοχή. Αντιθέσεις ανάμεσα σε δυο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για το ποια θα έχει τα περισσότερα οφέλη, χωρίς φυσικά να υποτιμούνται οι οξείες φραστικές αντιπαραθέσεις και η χρησιμοποίηση του ένοπλου-μισθοφορικού Ισλαμισμού ως το μακρύ χέρι αυτής της πολιτικής.

Σε αυτό πλαίσιο διαγκωνισμού για τις ενεργειακές πηγές, εντάσσεται και η διαπάλη της ελληνικής αστικής τάξης έναντι της τουρκικής για την αναβάθμισή της στην περιοχή και στο ποια θα έχει τα περισσότερα οφέλη. Μια διαπάλη που εμπεριέχει τη σφραγίδα της συνεκμετάλλευσης.

Από αυτούς τους ανταγωνισμούς, οι μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί που υφίστανται τα αποτελέσματα των οικονομικών κυρώσεων, πολέμους, διαχείριση του ενεργειακού πλούτου από το κεφάλαιο γενικότερα.

Πηγή Cnn.gr

Δείτε ακόμα...