Μια «συνθήκη φιλίας και συνεργασίας» με την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών ανάγονται στο υψηλότερο επίπεδό τους, υπέγραψαν σήμερα στη Βαρκελώνη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συγκυρία που μέσα στον γαλλογερμανικό «άξονα» εκδηλώνονται σοβαρές αντιθέσεις, ενώ Ισπανία και Γαλλία προωθούν και σημαντικά ενεργειακά σχέδια.
Η σύνοδος Μακρόν-Σάντσεθ έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν τεράστιο υποθαλάσσιο αγωγό υδρογόνου που θα συνδέει τη Βαρκελώνη και τη Μασσαλία και θεωρείται «κλειδί» για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.
Η συνθήκη προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με κοινά υπουργικά συμβούλια, σε θέματα που αφορούν την Άμυνα, την Ενέργεια, τη μετανάστευση, τις μεταφορές και τη νεολαία και θεωρείται «υψηλού συμβολισμού». Αξίζει να σημειωθεί πως είναι μόλις η τρίτη αντίστοιχη συνθήκη που υπογράφει το Παρίσι με ευρωπαϊκές χώρες, μετά από εκείνη του 1963 με τη Γερμανία (συμπληρώθηκε το 2019 με τη συνθήκη του Ααχεν) και το 2021 με την Ιταλία.
Η Ισπανία έχει υπογράψει μόνο μία τέτοια παρόμοια συνθήκη, με την Πορτογαλία.
Στο μεταξύ οι δυο ηγέτες δήλωσαν ότι κατέληξαν σε κοινή θέση για μια ευρωπαϊκή «ενεργό» απάντηση στο τεράστιο επενδυτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον για επιτάχυνση της μετάβασης των ΗΠΑ στην πράσινη ενέργεια με επιδοτήσεις στις εταιρίες που παράγουν στις ΗΠΑ.
«Αναγνωρίζουμε και οι δύο ότι πρέπει να αντιδράσουμε με πολύ ενεργό τρόπο» στον λεγόμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Μακρόν μετά την υπογραφή συνθήκης.
Η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνιστικό σχέδιο των ΗΠΑ να διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρίες με τεχνολογίες φιλικές προς το κλίμα, κάτι που θα δώσει στις αμερικανικές εταιρείες ένα «αθέμιτο πλεονέκτημα» έναντι των ευρωπαϊκών ομίλων. «Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει θα οδηγηθούμε σε ευρωπαϊκή αποβιομηχάνιση», προειδοποίησε ο Μακρόν, μπροστά στον κίνδυνο ευρωπαϊκές εταιρίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στιγμή λόγω του πολέμου (στην Ουκρανία), αλλά και λόγω των εμπορικών αποφάσεων που λαμβάνονται από συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Σάντσεθ.
«Οπως έκανε ήδη η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και των δύο χωρών, όπως η στρατηγική αυτονομία» σε κρίσιμους τομείς, όπως η Αμυνα, η Ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, οι αλυσίδες εφοδιασμού, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP