Γαλλία: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας» πρότεινε ο Μακρόν σύμφωνα με την Λεπέν

Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκονται τα παζάρια και οι διαβουλεύσεις στη Γαλλία, πάνω στο νέο τοπίο που διαμόρφωσε ο β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών, στο φόντο των αναλύσεων περί κινδύνου «πλήρους παράλυσης» της χώρας και ανησυχίες για το αν θα μειωθεί η επιρροή της γαλλικής ηγεσίας στην «ευρωπαϊκή σκηνή».

Στο επίκεντρο των παζαριών, βρέθηκε όπως όλα δείχνουν και η πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», όπως αποκάλυψε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, μια ημέρα μετά την συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας, η Μαρίν Λεπέν, απάντησε καταφατικά, επιβεβαιώνοντας πως δέχθηκε σχετική πρόταση από τον Μακρόν.

Η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν (που ανακοίνωσε πως θα «παραδώσει» τα ηνία του κόμματος για να εστιάσει στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας) αναγνώρισε σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό, έστω και κατά περίπτωση. Μετά την συνάντησή της με τον Μακρόν διαβεβαίωσε πως «αν τα μέτρα που κάθε φορά παρουσιάζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα ψηφίζουμε. Αν όχι, θα τα τροποποιούμε. Αν οι τροποποιήσεις μας δεν περιλαμβάνονται στα κείμενα τότε θα εναντιωνόμαστε».

Tην πρόθεση του Μακρόν να αναζητήσει τη λύση σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» επιβεβαίωσε και ο γραμματέας του μεταλλαγμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ ο οποίος είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη.

Διαθέσεις «διόρθωσης» και κοινής επεξεργασίας των προσπαθειών του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασαν και οι επικεφαλής άλλων κομμάτων. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS – συμμετείχε στη NUPES μαζί με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν), Ολιβιέ Φορ, που μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν ουσιαστικά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Όσον αφορά την «Ανυπότακτη Γαλλία», βασική συνιστώσα της NUPES («Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ενωσης»), της κεντροαριστερής – σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της (που σημειωτέον δεν διεκδίκησε βουλευτική έδρα) τόνισε και χτες ότι «δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία ούτε κυβέρνηση» και ότι «πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης Μπορν είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία δεν θα πάρει. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να καταλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Σημειωτέον, ο Μελανσόν έχει καταθέσει πρόταση συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας για τις συνιστώσες της NUPES, που όμως δεν συναντά τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εταίρων του.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα απόψε στις 8 μ.μ. τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...