Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο «νόμο για την ασφάλεια» – Θα τον επανασυντάξουμε λέει η κυβέρνηση

Κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων η κυβέρνηση της Γαλλίας θα επανασυντάξει και θα καταθέσει στην εθνοσυνέλευση μια νέα εκδοχή του «νόμου για την ασφάλεια». Το Σαββατοκύριακο έγιναν νέες μαζικές διαδηλώσεις ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με συνθήματα που ανέδειξαν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μακρόν, σε μια περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από την πανδημία και τη συνειδητή υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνθημα «Περισσότεροι αστυνομικοί παρά γιατροί – αυτή είναι η προτεραιότητα», που ακούστηκε.

Τη λαϊκή οργή μεγαλώνει και η αποκάλυψη νέας υπόθεσης αστυνομικής βίας, με θύμα έναν μαύρο μουσικό παραγωγό που τρεις αστυνομικοί χτύπησαν έξω και μέσα στο στούντιό του, στο Παρίσι στις 21 Νοέμβρη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές έφτασαν τις 500.000. Η «αφοσίωση» των αστυνομικών αρχών να επιβάλουν την «τάξη» αναδείχθηκε και με τα δακρυγόνα που δέχτηκαν οι διαδηλωτές που ζήτησαν να παρθεί πίσω το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

«Προτείνουμε μια νέα εκδοχή του άρθρου 24 και μια νέα εκδοχή θα κατατεθεί», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, ο επικεφαλής του κόμματος LaRem του προέδρου Μακρόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμφιβολίες, ότι ορισμένοι θεωρούν ότι απειλείται το δικαίωμα στην ενημέρωση. Το νομοσχέδιο δεν έγινε κατανοητό από τους πάντες και υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτών και ακόμα και στους κόλπους της πλειοψηφίας μας. Για αυτό είναι απαραίτητο να το αποσαφηνίσουμε», τόνισε ο Καστανέρ.

Το νομοσχέδιο εξουσιοδοτεί αστυνομία και πολιτοφυλακή να βιντεοσκοπούν με κινητές κάμερες και να έχουν άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Από την άλλη, περιορίζεται σημαντικά η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και προβλέπονται φυλάκιση ή / και πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για όποιον δημοσιεύσει αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας, με το επιχείρημα ότι απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους». Ακόμα, το νομοσχέδιο αναφέρεται σε κάμερες που θα μπορούν να εγκαθίστανται σε αεροσκάφη και drones για την παρακολούθηση δημόσιων χώρων, με στόχο «τη διασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής συγκεντρώσεων (…) όταν είναι επίφοβες για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης».

«Δεν πρόκειται για απόσυρση ούτε αναστολή, αλλά για την πλήρη επανασύνταξη του κειμένου», είπε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια «πρόταση που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση». Για τον Καστανέρ, «ο στόχος είναι απλός: να ενισχύσουμε την ασφάλεια των δυνάμεων επιβολής του νόμου», αλλά επίσης «να εγγυηθούμε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...