Γαλλία: Με κατασκοπευτικό – πολεμικό πλοίο στις ακτές της Κίνας

Το Dupuy de Lôme (A759), τηλεπικοινωνιών - κατασκοπευτικό του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών - Ναυτική Βάση Yokosuka, Ιαπωνία - 21/6/21
Φώτο Αρχείου / Το Dupuy de Lôme (A759), τηλεπικοινωνιών – κατασκοπευτικό του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ναυτική Βάση Yokosuka, Ιαπωνία – 21/6/21

Η Γαλλία συνεχίζει να προκαλεί τους ανταγωνιστές της σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Πριν ακόμη χωνέψει το «άδειασμα» (AUKUS) από τους «συμμάχους» της, τις ΗΠΑ, Αγγλία (Η.Β) και Αυστραλία κάνει ότι «περνά από το (ματωμένο) χέρι» του στρατού της για να δηλώσει την πολεμική της παρουσία στην περιοχή. Δεν διστάζει να ανταγωνίζεται τους Αμερικανούς και τους Εγγλέζους σε πολεμικές προκλήσεις κοντά στις ακτές της Κίνας. Μετά το σουλατσάρισμα της ναυτικής ομάδας που συνοδεύει το πυρηνικό της υποβρύχιο σε Ινδικό και Ειρηνικό, τώρα έφτασε στο σημείο να κάνει και το διάπλου του Στενού της Ταϊβάν. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω κατασκοπευτικό πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας ήταν από τις αρχές Ιούνη στις ακτές της Κίνας.

Επιχείρηση "jeanne-darc-2021" του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
Επιχείρηση “jeanne-darc-2021” του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας / Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Γαλλίας

Το Dupuy de Lôme (A759) στο Στενό της Ταϊβάν

Το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό με το πλοίο Dupuy de Lôme (A759) της υπηρεσίας πληροφοριών (SIGINT) πραγματοποίησε μια διέλευση μέσω του Στενού της Ταϊβάν. Αυτές οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τη Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας, Φλορένς Παρλί, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γαλλική Γερουσία.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη Γαλλίδα Υπουργό που έχει κάνει το Παρίσι – Αθήνα, «Παγκράτι – Κολιάτσου» για να πουλήσει Φρεγάτες, περιπολικά, Rafale και τόσα άλλα στις Κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη από το 2017.

Το Dupuy de Lôme (A759), τηλεπικοινωνιών - κατασκοπευτικό του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών

Ο Γερουσιαστής Olivier Cadic ρώτησε: «Θα στείλουμε μήνυμα στους Ταϊβανέζους ότι υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην περιοχή;» Και η Υπουργός Άμυνας Florence Parly απάντησε:

«Τι κάνουμε; Δείχνουμε την προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο και την ελευθερία κινήσεων, με τα μέσα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό το μήνυμα στέλνει η παρουσία ναυτικών μονάδων όπως του DupuydeLôme στο στενό της Φορμόζα (Ταϊβαν)»

Δεν δόθηκε ημερομηνία από την Υπουργό Παρλί για το πότε πραγματοποιήθηκε η διέλευση. Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης – Πληροφοριών – Τηλεπικοινωνιών, 3.600 τόνων που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Ειρηνικού τον Μάιο, ελλιμενίστηκε στο Γκουάμ (Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες) τον Αύγουστο και εντοπίστηκε να αναχωρεί από την Ιαπωνία την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η απάντηση της Υπουργού Άμυνας έρχεται την ίδια περίοδο με μια πρόσφατη πενθήμερη επίσκεψη στην Ταϊβάν αντιπροσωπείας Γάλλων γερουσιαστών. Σημειωτέων, η Ταϊβάν τυπικά θεωρείτε τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και της Γαλλίας.

Συνέπεια του γαλλικού ιμπεριαλισμού

Αποκαλυπτικός για τη σημασία του γεγονότος ήταν ο διευθυντής του προγράμματος για την Ταϊβάν και την Κορέα του σημαντικότερου Think Tank (Δεξαμενής Σκέψης) της Γαλλίας για θέματα στρατηγικής, ασφάλειας και άμυνας του Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS).

Antoine Bondaz (FRS): «Αυτή η ανακοίνωση είναι προφανώς σημαντική για τουλάχιστον δύο λόγους. Το πρώτο είναι ότι στο πλαίσιο του AUKUS, αυτό καταδεικνύει τη συνοχή και τη συνέπεια της γαλλικής στρατηγικής του Ινδο-Ειρηνικού, και πιο συγκεκριμένα της ένοπλης δύναμης. Το δεύτερο είναι ότι παρά τις κινεζικές απειλές και εκφοβισμούς στο Στενό και επίσης όσον αφορά τους βουλευτές μας, η Γαλλία συνεχίζει την πορεία υπεράσπισης των συμφερόντων της και ιδίως της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτήν την περιοχή».

Ενισχύοντας τα επιχειρήματά του συνέχισε ν’ αποκαλύπτει τα συμφέροντα που υπερασπίζεται ο Γαλλικός Ιμπεριαλισμός στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό:

«Το ίδιο πλοίο ήταν ήδη στα ανοικτά των κινεζικών ακτών στις αρχές Ιουνίου. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτό καταδεικνύει τη βούληση του Γαλλικού Ναυτικού να ενισχύσει τη συνεργασία και τις αλληλεπιδράσεις με περιφερειακούς εταίρους, όπως η Ιαπωνία, και να είναι πιο προνοητικοί απέναντι στους αυξημένους κινδύνους που θέτουν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα στην περιοχή. Επίσης, ότι η Γαλλία σκοπεύει να αποδείξει ότι είναι σημαντικός παίκτης όσον αφορά την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό για ευνόητους λόγους.»

Γαλλία: Άλλος ένας παγκόσμιος «χωροφύλακας»

Χάρτης που απεικονίζει τις περιοχές ευθύνης των διοικήσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό
Χάρτης που απεικονίζει τις περιοχές ευθύνης των διοικήσεων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό / Πηγή: Ministere Des Armee

Η Γαλλία διατείνεται ότι είναι μια χώρα του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Έχει κτίσεις (πρώην αποικίες) που διαθέτουν 9 εκατομμύρια χλμ. ΑΟΖ! Ενώ ο πληθυσμός στις κτίσεις της είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι υπήκοοι. Γι’ αυτούς του λόγους ξεκαθαρίζει… με τα όπλα της, ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» στην περιοχή. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η διασπορά των Ενόπλων Δυνάμεων της στην περιοχή. Της εξασφαλίζει ακριβώς τη μόνιμη παρουσία που έχει ανάγκη ως ιμπεριαλιστική δύναμη.

Το Dupuy de Lôme χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (Direction du renseignement militaire, DRM), το γαλλικό ισοδύναμο με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA). Η αποστολή του είναι να αναχαιτίζει και να αναλύει ραντάρ, ραδιοεπικοινωνία και δορυφορικά σήματα.

Το Dupuy de Lôme (A759), τηλεπικοινωνιών - κατασκοπευτικό του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ατόλες (κοραλλιογενή νησιά) που κατέχει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι πρόσφατα έκανε δοκιμές πυρηνικών όπλων. Σπέρνοντας τον θάνατο στο περιβάλλον, έστελνε μηνύματα σε όλους τους «μνηστήρες» της περιοχής… «συμμάχους» κι εχθρούς.

Η Γαλλία με τα όπλα της θυμίζει ότι δεν γίνεται κανένα «παζάρι» στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό χωρίς την ίδια.

Αυτή είναι «Γαλλική Δημοκρατία» που έφεραν «χωροφύλακα» στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνικές Κυβερνήσεις και υποστήριξαν έμμεσα ή άμεσα όλα τα Κόμματα στη Βουλή… πλην του ΚΚΕ.

Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...