Γαλλία: Με Προεδρικό Διάταγμα προωθείται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Από τις απεργιακές κινητοποίηση κατά του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου

Με Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θα προωθήσει το αντασφαλιστικό νομοσχέδιο που αυξάνει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη που είναι σήμερα στα 64, αλλά και θέτει τα 43 χρόνια δουλειάς ως προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη. Οι επαναλαμβανόμενες μεγαλειώδεις και μαχητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Γαλλία, έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της αστικής τάξης της χώρας και την διαφαινόμενη αποτυχία στην συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην Βουλή.

Την μοναδική για την νεότερη ιστορία της χώρας προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Γαλλικού Συντάγματος, ανακοίνωσε στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εν μέσω αποδοκιμασιών, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την ανταγωνιστικότητα του γαλλικού κεφαλαίου, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, θα γίνει νόμος του κράτους με υπογραφή του Γάλλου Προέδρου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τόσο το κόμμα του Ζ.Λ. Μελανσόν όσο και η Μαρίν Λεπέν θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος «Ρεπουμπλικάνοι», ανακοινωσε ότι δεν θα στηρίξουν καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα κατατεθεί από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro, το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του Μακρόν να αποφύγει την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση, όπου έχει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό προκύπτει από .

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...