Γαλλία: Νίκη Μακρόν με 58,5%

Μακρον

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την επανεκλογή του, ο Μακρόν υποσχέθηκε πως θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικολογικής ευαισθησίας ενώ υπενθύμισε «τις τραγικές στιγμές που ζούμε λόγω του ουκρανικού». Υποσχέθηκε επίσης πως η νέα πενταετία του στην προεδρία δεν θα είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης και υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Τα συγχαρητήριά τους για την επανεκλογή του εξέφρασαν στον Μακρόν και πολλοί ξένοι ηγέτες. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ήταν ο πρώτος που τηλεφώνησε στον Μακρόν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ενώ ακολούθησαν, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Γάλλο ομόλογό για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία», οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον και της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι., καθώς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την Ελλάδα, συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...