Γαλλία: Ο Μακρόν μπροστά, θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν στον β’ γύρο

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής του ακραίου συντηρητικού αστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Ο Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Η αποχή, που πλησίασε το 30%.

Η ‘αριστερή’ εκδοχή της αστικής διαχείρισης, της ‘ριζοσπαστικής αριστεράς’ του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμηλότερο από αυτό της κυρίας Λεπέν, σύμφωνα με εταιρείες ερευνών.

Ενόψει του δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η κυρία Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Η ‘μάχη’ κρίνεται επί της ουσίας στο ποια τμήματα της αστικής τάξης δια των πολιτικών κομμάτων της θα αναλάβει ή συμβάλλει-συμμαχικά στην αστική διαχείριση εν μέσω σοβαρών ενδοαστικών ανταγωνισμών που εκφράζονται και με το αυξημένο ποσοστό της Λεπέν. Δηλαδή για το ποιο αστικό μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης θα ακολουθηθεί και ποιου ιμπεριαλιστικού πόλου ως συμμαχία.

Οποιος και επικρατήσει και με όποιο συμμαχικό σχήμα, ένα είναι σίγουρο, νικητής θα είναι η άρχουσα τάξη με το λαό να πληρώνει αυτές τις επιλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...