Γαλλία: Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν
Πηγή: EUROKINISSI

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να αποφασίζει “γρηγορότερα και ισχυρότερα”. Ο μακρόν αξιοποίησε την ευκαιρία της έναρξης την Κυριακή στη Γαλλία, στο Στρασβούργο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του Μακρόν, αυτή η Διάσκεψη αναμένεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα την άνοιξη του 2022, όταν η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

“Απέναντι στον αυταρχισμό, η μόνη απάντηση που αξίζει είναι η αρχή της δημοκρατίας” η οποία “κερδίζεται μόνο με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα”, είπε από το ημικύκλιο της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο μεταμορφώθηκε για την περίσταση σε ένα είδος τηλεοπτικού πλατό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έχει ήδη προτείνει διάφορες μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις ζητώντας την ενίσχυση του ρόλου του θεσμικού του οργάνου με δικαίωμα πρωτοβουλίας σε νομοθετικά θέματα, όπως αυτή των εθνικών κοινοβουλίων, και πιστεύοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίζουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμφισβήτησε επίσης τον κανόνα της ομοφωνίας στο Συμβούλιο, όπου εδρεύουν τα κράτη μέλη, εκτιμώντας ότι εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και επιτρέπει σε “εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες” να “επωφελούνται από τις διαιρέσεις” μεταξύ των Είκοσι Επτά.

Η αντικειμενικά ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση ανισόμετρη εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και των συνεπειών της, επιδρά και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, οξύνει τις αντιθέσεις τόσο ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τα καπιταλιστικά κράτη όσο και στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εν προκειμένω και στην ΕΕ.

Η διαπάλη για τον έλεγχο των αγορών, ενεργειακών πηγών και θαλάσσιων δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία ενισχύεται και από την δυνατότητα της Κίνας να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, επιδρά καθοριστικά και στις αντιθέσεις. Διαμορφώνεται τάση αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος των ΗΠΑ, αναδιατάσσοντας εν μέρει τις συμμαχίες σε εμπορικό επίπεδο και εντός της ΕΕ, πχ Γερμανία, Ιταλία, κ.α. με την Ρωσία και Κίνα.

Η επιδείνωση π.χ. των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας με εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις και ένταση των διαφωνιών, όπως η ενεργειακή συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία, στάση έναντι του Ιράν, κ.α. Γενικά οξύνεται ο ανταγωνισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η συμφωνία για το Brexit θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη, αφού περιορίζεται βασικά στη διακίνηση εμπορευμάτων.

Παράλληλα, ενισχύονται όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ, οι τάσεις προστατευτισμού, με προτροπή να προστατευτούν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι ιδιαίτερα από την προσπάθεια επιθετικών εξαγορών από ξένους ομίλους.

Οι αντιθέσεις των κρατών μελών της ΕΕ που γεννούνται από τις αντιθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων τους, των αστικών τους τάξεων, οξύνονται εν κατακλείδι :

-Από την επίδραση της ανισόμετρης ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και σε σχέση με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία. Η ενίσχυση της Γερμανίας έναντι της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι διαφορές τους σχετικά με την μεταβολή του ΑΕΠ, τις εξαγωγές και την παραγωγικότητα.

-Της αντικειμενικής διαφοράς στη δημοσιονομική κατάσταση στα προβλήματα διαχείρισης της κρατικού χρέους και του ετήσιου ελλείμματος, και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για να διασφαλίσουν την στήριξη των μονοπωλιακών τους ομίλων

-Των εναλλακτικών λύσεων που γεννά η αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού για τις αστικές κυβερνήσεις, την αναβάθμιση του ρόλου τους στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Όμως παρά τους αντικειμενικούς παράγοντες που ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις εντός της Ευρωζώνης, δεν αναιρεί τα υπαρκτά και σημαντικά οφέλη που ακόμα αντλούν οι αστικές τάξεις των κρατών μελών της ΕΕ από την μεγάλη ενιαία ευρωενωσιακή αγορά στον διεθνή ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...