Γαλλία: Ο Μακρόν θα μεταβεί στη Νέα Καληδονία

Αστυνομία Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει σήμερα στο υπερπόντιο γαλλικό έδαφος της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε κυβερνητική εκπρόσωπος, καθώς το νησί συγκλονίζεται από ταραχές εξαιτίας μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ο Μακρόν θα μεταβεί «από απόψε» σ’ αυτό το γαλλικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού (!) που συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές, για να εγκαταστήσει εκεί «μια αποστολή», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί επιχείρηση εκατοντάδων Γάλλων αστυνομικών στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης καταρχήν στην πρωτεύουσα της υπεράκτιας κτήσης (στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας) και το διεθνές της αεροδρόμιο. Οπως δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Γαλλίας στο νησί, Λουί λε Φρανκ, περίπου 60 οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο με τη Νουμέα, μήκους 60 χλμ., απομακρύνθηκαν, αλλά εκκρεμούν οι εργασίες για να απομακρυνθούν μπάζα που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες.

Το Σάββατο οι νεκροί έφτασαν τους 6, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τρεις είναι αυτόχθονες Κανάκ. Το έκτο θύμα ήταν ντόπιος αλλά ευρωπαϊκής καταγωγής («Καλντός» όπως λέγεται) και φέρεται να σκοτώθηκε στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ δύο «ομάδων», η ταυτότητα των οποίων δεν προσδιορίστηκε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...