Γαλλία: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέθεσαν προσφυγή εναντίον του Facebook για ψευδείς πληροφορίες και ρητορική μίσους

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα [ΔΧΣ] κατέθεσαν χθες, Δευτέρα, προσφυγή στον εισαγγελέα της γαλλικής πρωτεύουσας εναντίον του Facebook στη Γαλλία για ρητορική μίσους και ψευδείς πληροφορίες.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούν το Facebook ότι επέτρεψε την διασπορά σε μεγάλη κλίμακα ρητορικής μίσους, κυρίως εις βάρος δημοσιογράφων, και ψευδών πληροφοριών παρά τις δεσμεύσεις του ότι θα παρείχε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον.

«Χρησιμοποιώντας αναλύσεις ειδικών, μαρτυρίες και καταθέσεις πρώην υπαλλήλων του Facebook στην προσφυγή της η οργάνωση αποδεικνύει ότι … το Facebook επιτρέπει την παραπληροφόρηση και την ρητορική μίσους να ανθούν στο δίκτυό του … αντίθετα με τους ισχυρισμούς του μέσω των όρων παροχής των υπηρεσιών του και μέσω των διαφημίσεών του», αναφέρει η οργάνωση.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook Γαλλίας απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα την πρωτοβουλία της ΜΚΟ.

Οι ΔΧΣ σχολίασαν ότι μια δικαστική απόφαση εις βάρος του Facebook στη Γαλλία, έχει την δυνατότητα να επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι σχεδιάζουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και σε άλλες χώρες.

Προσθέτουν εξάλλου ότι η προσφυγή αφορά το Facebook Γαλλίας και το Facebook Ιρλανδίας και βασίζεται στον γαλλικό κώδικα καταναλωτικής δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου που φθάνει έως και το 10% του ετήσιου τζίρου τους.

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...