Γαλλία: Ούτε μία περιφέρεια δεν κατάφερε να κερδίσει ο Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στο Παρίσι
Φώτο αρχείου / Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στο Παρίσι / Πηγή: Eurokinissi

Ούτε μία περιφέρεια δεν κατάφερε να κερδίσει το κόμμα του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, και αυτή η αποτυχία  συνιστά «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία», παραδέχτηκε απόψε ο Στανισλάς Γκερινί, υψηλόβαθμο στέλεχος του LREM.

Το κόμμα του Μακρόν, που ιδρύθηκε το 2017, συγκέντρωσε χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα και οι υποψήφιοί του δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν καμία από τις 13 περιφέρειες σήμερα.

Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη όπως και στον πρώτο γύρο. 

Με βάση τα έξιτ πολ, επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι των περιφερειών.

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε κάποιες ελπίδες, εκείνη της Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής, η οποία παραμένει στα χέρια της παραδοσιακής δεξιάς (Ρεπουμπλικάνοι).

Τα «παραδοσιακά» κόμματα που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη του Μακρόν στην προεδρία, το 2017, επανεμφανίστηκαν. Πολλά στελέχη δεξιών κομμάτων εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές το 2022 δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν. 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η στρατηγική της Λεπέν να «μαλακώσει» την εικόνα του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματός της προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφους από την παραδοσιακή δεξιά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η διαφαινόμενη αποτυχία του κόμματός της να κερδίσει δύο από τα προπύργιά του δεν προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...