Γαλλία: Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για πραγματικά μέτρα προστασίας στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικοί στη Γαλλία πραγματοποίησαν σήμερα μαζική απεργία διαμαρτυρόμενοι για τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης της πανδημίας στα σχολεία που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας με τους μαθητές να ενώνουν τις φωνές τους με αυτές των δασκάλων τους απαιτώντας πραγματικά μέτρα προστασίας.

Εκπαιδευτικοί και γονείς σχολείων αντιδρούν στο γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση (όπως και η ελληνική) δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όπως λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν και επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, αλλά και προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι λιγότεροι ακόμη και από πριν την πανδημία, καθώς πολλοί από αυτούς ασθενούν από κορονοίό.

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία περιορίστηκε μόνο στα σελφ τεστ, εισάγοντας μία πολύπλοκη και γραφειοκρατική, όπως καταγγέλλουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, διαδικασία, που καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκη λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στα σχολεία, εξαιτίας των οποίων έχουν κλείσει χιλιάδες τάξεις από τις 527.000 που μετρά η Γαλλία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απαντά ότι οι περίπλοκοι κανόνες είναι το τίμημα για να παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό άλλαξε την προηγούμενη πολιτική που προέβλεπε το κλείσιμο ενός τμήματος μόλις εντοπιζόταν εκεί ένα κρούσμα.

Όμως βάσει της νέας πολιτικής πολλά σχολεία δέχονται πιέσεις να συνεχίσουν τα μαθήματα, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι κάθε κρούσμα σημαίνει ότι δεκάδες μαθητές χρειάζεται να σπεύδουν σε φαρμακεία και εργαστήρια για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.

Την απεργία έχουν κηρύξει σχεδόν όλα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τη στηρίζουν οργανώσεις γονέων και το συνδικάτο των διευθυντών των σχολείων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...