Γαλλία: Πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στη Google

Πηγή: Eurokinissi

Πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν σήμερα οι γαλλικές αρχές στην Google επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει στο πλαίσιο διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.

Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων στις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, ώστε να μοιράζονται περισσότερα έσοδα με τα ειδησεογραφικά μέσα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει τώρα εντός των επόμενων δύο μηνών να κάνει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσει πρακτορεία ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για την χρήση των ειδήσεών τους. Αν δεν το κάνει αυτό, θα αντιμετωπίσει επιπρόσθετα πρόστιμα έως και 900.000 ευρώ ημερησίως.

Η Google ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή την δυσαρεστεί πολύ, αλλά θα συμμορφωθεί. «Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα με μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας», σημείωσε.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν την Google ότι δεν διεξήγαγε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα «συγγενικά δικαιώματα»

Κατά τα άλλα, ο έλεγχος της ενημέρωσης στα χέρια των μονοπωλίων και του κεφαλαίου και ο «καυγάς» τους για την «καλή τη πίστει» μοιρασιά των κερδών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...