Γαλλία: Στέλνει άρματα μάχης στη Ρουμανία με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα στη Ρουμανία ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) / Πηγή: nato.int

Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας αυξάνοντας μέρη τη μέρα τον κίνδυνο κίνδυνο επέκτασης και παραπέρα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Δεκατρία άρματα μάχης Leclerc μεταφέρονται σιδηροδρομικώς από το Μουρμελόν λε Γκραν της βορειοανατολικής Γαλλίας στη βάση Τσίνκου της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της αμυντικής ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Στόχος είναι η ενίσχυση της αποστολής, υπό γαλλική διοίκηση, η οποία άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα 13 άρματα μάχης θα διασχίσουν “λίγο περισσότερα από 2.000 χλμ.”, δηλαδή “διαδρομή μιας εβδομάδας, σιδηροδρομικώς, περνώντας από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Σαμουέλ (ο γαλλικός στρατός απαγορεύει τη δημοσίευση των επωνύμων των μελών του), που είναι υπεύθυνος για την επιμελητεία στο κέντρο διοίκησης του στρατού ξηράς για την ηπειρωτική Ευρώπη της Λιλ, στη βόρεια Γαλλία. «Είναι ισχυρά πολεμικά όπλα αλλά τοποθετούνται σε αμυντική θέση», διευκρίνισε.

Οι πρώτες αυτοκινητοπομπές με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) αναχώρησαν στις 18 Οκτωβρίου από το στρατόπεδο του Μουρμελόν-λε-Γκραν, με τη συνδρομή του 516ου συντάγματος εφοδιασμού της Τουλ, στην ανατολική Γαλλία. Συνολικά, «είμαστε στη διαδικασία μεταφοράς περίπου 150 οχημάτων μάχης, με όλο τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά, που δείχνει τη θέση της Γαλλίας στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ» στην ανατολική Ευρώπη, παρατήρησε ο συνταγματάρχης Σαμουέλ.

Όπως έχει δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνύ, η Γαλλία «θα «ενισχύσει την αμυντική της θέση στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης», αναπτύσσοντας μέσα στις επόμενες βδομάδες ενισχύσεις στη Λιθουανία» με την ανάπτυξη Rafale, καθώς και στην Εσθονία όπου θα αναπτυχθεί ένας ενισχυμένος λόχος ελαφρού πεζικού εξοπλισμένος με οχήματα Griffon.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρουμανία έχει μεταφερθεί η επίλεκτη 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία «Screaming Eagles», μια δύναμη 4.700 Αμερικανών ο διοικητής της οποίας Τζόζεφ Μαγκί ανακοίνωσε την ετοιμότητα να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας σε περίπτωση «κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...