Γαλλία: «Συνασπισμός πυροβολικού» για την Ουκρανία με τη συμμετοχή 23 χωρών

Αυτοκινούμενο Πυροβόλο CAESAR των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε άσκηση στην νότια Γαλλία το 2021
Φώτο Αρχείου / Αυτοκινούμενο Πυροβόλο CAESAR των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε άσκηση στην νότια Γαλλία το 2021 / Πηγή: French.mil

Μετά τη δημιουργία «συνασπισμού για drones» για την Ουκρανία, στον οποίο ηγείται η Λιθουανία στα πλαίσια της Ομάδας Επαφής για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σήμερα εγκαινιάστηκε στο Παρίσι «συνασπισμός πυροβολικού» υπό τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Συνολικά στον «συνασπισμό» συμμετέχουν 23 χώρες με «στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα-στην Ουκρανία ώστε να αποκτήσει δύναμη πυροβολικού προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αντεπίθεσης και τον στρατό του αύριο», επεσήμανε το γαλλικό υπουργείο ΆΑμυνας.

Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί εξέφρασε νωρίτερα την ικανοποίησή του για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών από τη Γαλλία, από 1.000 οβίδες 155mm που παράγονταν μηνιαίως πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 3.000 που ελπίζει να φτάσει το Παρίσι στη διάρκεια του 2024. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν αρκούν παρά για μερικές ημέρες μαχών στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να προσφέρει 1 εκατ. πυρομαχικά στην Ουκρανία μέχρι την άνοιξη του 2024, όμως μόνο 300.000 οβίδες έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ευρωβουλευτές.

«Χάρη στις προσπάθειες της οικονομίας πολέμου η Γαλλία είναι σε θέση να παράξει το 2024 και ως τις αρχές του 2025, 78 συστήματα πυροβολικού Caesar για την Ουκρανία», επεσήμανε το υπουργείο Αμυνας. Εξι από αυτά, που έχουν πληρωθεί από το Κίεβο (3-4 εκατ. ευρώ), θα παραδοθούν «τις επόμενες εβδομάδες» και τα υπόλοιπα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από πολλές πλευρές.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, η Γαλλία θα ξοδέψει 50 εκατ. ευρώ από ένα ταμείο που είχε δημιουργήσει για την Ουκρανία για να αγοράσει άλλα 12 Caeser και εξέφρασε την «ελπίδα» οι «σύμμαχοι» να αγοράσουν 60 Caesars για περίπου 285 εκατ. ευρώ για μοιραστούν «το οικονομικό βάρος οι ευρωπαϊκές χώρες».

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος 49 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar από τη Γαλλία και τη Δανία.

Ο Λεκορνού δήλωσε ότι η Γαλλία θα στέλνει επίσης 50 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας Α25Μ μηνιαίως, αρχίζοντας από τον τρέχοντα μήνα, που θα προσαρμόζονται στα σοβιετικού τύπου αεροσκάφη. Οι πύραυλοι Safram μπορούν να μεταφέρουν βόμβες βάρους 124, 250 και 500 έως 1.000 κιλών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, που θα επισκεφτεί την Ουκρανία τον Φλεβάρη, δήλωσε ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης συμφωνίας» ασφαλείας με το Κίεβο, αντίστοιχη με αυτή της Βρετανίας.

Η νορβηγική κυβέρνηση θα αυξήσει τη χρηματοδότηση στη νορβηγική αμυντική βιομηχανία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πυρομαχικών, δαπανώντας πάνω από 190 εκατ. δολάρια. Μέρος των πυρομαχικών πυροβολικού θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...