Γαλλία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες καλώντας σε μπλόκα και γύρω από το Παρίσι

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν αγρότες και σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τα αδιέξοδα που προκαλεί η αγροτική πολιτική της ΕΕ, που εκτός από την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών στοχοποιεί την ίδια την ποιότητα της διατροφής και αγροτικής παραγωγής συνολικά για το πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι ενδεικτικό ότι, σήμερα στη Γαλλία τα μπλόκα πλησίαζαν τα 80, με τριτοβάθμιες οργανώσεις αγροτών να καλούν για αύριο Παρασκευή τους συλλόγους – μέλη τους να συγκεντρωθούν και «στους μεγάλους οδικούς άξονες γύρω από τη πρωτεύουσα».

Οι αποκλεισμοί δρόμων συνδυάστηκαν και σήμερα με άλλες πολύμορφες διαμαρτυρίες μέσα σε αστικά κέντρα, όπως στη Ρεν (βορειοδυτικά), όπου οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από την έδρα της νομαρχίας.

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τουλάχιστον σε 77 σημεία όλης της χώρας οργανώθηκαν σήμερα αποκλεισμοί μικρότερων ή μεγαλύτερων δρόμων, την ώρα που ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συγκαλούσε σύσκεψη των επικεφαλής των υπουργείων Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης και Οικονομίας, εν αναμονή και ανακοινώσεων που αναμένονται αύριο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, με φόντο την ανησυχία της κυβέρνησης για επάξια εκπροσώπηση των μεγαλοαγροτών και των γαλλικών ομίλων που αποζητούν πιο αποφασιστική υπεράσπισή τους έναντι αντίπαλων μονοπωλίων (πχ. Γερμανικών) είπε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα με τους αγρότες είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που εστάλη στη γαλλική κοινωνία και την ΕΕ» για «περισσότερη ελευθερία και λιγότερους ελέγχους», σπεύδοντας αμέσως μετά να υπερασπιστεί νέο νόμο που ετοιμάζεται για να απλουστευτούν κι άλλο διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...